Поділитись:

Гройсман хоче зробити УСтрУсь

Понеділок, 06 травня 2019, 23:13
Гройсман хоче зробити УСтрУсь

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман готується до парламентських виборів. Для цього на базі своєї громадської організації він планує створити партію з робочою назвою "Українська стратегія успіху" і веде переговори з потенційними союзниками: лідерами "Народного фронту" Арсенієм Яценюком і Арсеном Аваковим, а також з генпрокурором Юрієм Луценком.

Про це повідомляє theБабель.

Двадцять третього квітня, через два дні після другого туру президентських виборів, Володимир Гройсман заявив, що піде на парламентські вибори. У команду прем'єра, за його словами, увійдуть "люди з досвідом і хорошою репутацією".

Гройсман підтримав ідею президента Петра Порошенка балотуватися на другий термін і формально під час передвиборчої кампанії був у його команді. Але публічних обіцянок іти на парламентські вибори разом з Порошенком прем'єр не давав. Після другого туру виборів президента Гройсман прийшов на закриту зустріч президента з фракцією "Блок Петра Порошенка" (БПП), де той анонсував переформатування однойменної партії та внутрішні праймеріз напередодні парламентських виборів. За інформацією theБабеля, на зустрічі Гройсман сказав, що "про парламентські вибори говоритимемо у травні".

Перші практичні кроки до створення своєї партії Гройсман зробив у серпні 2018 року. Тоді його команда зареєструвала в Міністерстві юстиції громадську організацію "Українська стратегія успіху". Серед її засновників – міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко та нардеп БПП Вадим Денисенко. Перший працював радником Гройсмана, коли той був віце-прем'єром, а після очолював секретаріат Гройсмана-спікера парламенту. Колишній журналіст Денисенко консультує прем'єра щодо роботи з медіа. Керівник організації – політтехнолог Євген Золотарьов.

Тридцятого квітня у громадської організації з'явився сайт – там загальні фрази й абстрактні цілі. На стартовій сторінці – слоган: "Лідерство – це відповідальність". "Українська стратегія успіху" – це "громадське об'єднання на підтримку змін, лідером й ініціатором яких є прем'єр-міністр Володимир Гройсман". Мета організації – сильна й успішна Україна. На всіх фото на головній сторінці, крім тих, що в розділі "Засновники", – Гройсман. На сайті можна обрати профільну для себе тему – освіта, культура, екологія чи безпека – і приєднатися до команди прем'єра.

Співрозмовник theБабеля з близького оточення Гройсмана розповідає, що далі на базі громадської організації повинна виникнути партія. Якою буде її ідеологія та хто ввійде до команди – поки невідомо, усі "оглядаються на новому політичному ландшафті". Остаточної назви теж поки немає.

Зараз Гройсман шукає союзників. "Він вже говорив з багатьма: [лідером партії "Народний Фронт" Арсенієм] Яценюком, [главою МВС Арсеном] Аваковим, [генпрокурором Юрієм] Луценком, [лідером "Громадянської позиції" Анатолієм] Гриценком", – за умови анонімності розповідає один із соратників прем'єра.

Гриценко переговори з Гройсманом нам не підтвердив. Аваков у коментарі theБабелю заявив, що можливість створення потужного об'єднання центристів обговорюється, зокрема з Гройсманом. Не заперечує можливе об'єднання і Луценко: "Я не виключаю, що піду в якусь політичну силу. Не секрет, що я говорив про це з [мером Києва Віталієм] Кличком, Яценюком, Гройсманом, низкою ключових мерів країни та багатьма іншими. Я окреслив би свої принципи як республіканська".

Як швидко закінчаться переговори та коли з'явиться партія – залежить від дати парламентських виборів. Якщо вони відбудуться достроково, кампанію у Гройсмана хочуть починати відразу після оголошення їхньої дати, якщо в жовтні 2019-го – за три-чотири місяці до голосування.

Скільки мандатів на виборах може отримати поки неіснуюча партія Гройсмана – незрозуміло, таких опитувань соціологи не робили. Втім, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, майже 43 відсотки українців не вирішили, за кого голосуватимуть на парламентських виборах. На частину цих голосів розраховує чинний прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів