Поділитись:

ТОП-5 продуктів, які найбільше здорожчали у квітні

П'ятниця, 03 травня 2019, 17:46
ТОП-5 продуктів, які найбільше здорожчали у квітні

У квітні відбулося зростання цін на 87 % соціальних продуктів.

Про це у Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. 

У порівнянні з кінцем березня, стрімко зросли ціни на овочі борщового набору. Саме вони зайняли всі позиції ТОП-5 продуктів, які найбільше подорожчали за квітень у відсотках:

  • Цибуля – на 63,8 %.
  • Капуста – на 52,8 %. 
  • Морква – на 30,1 %. 
  • Картопля – на 23,4 %.
  • Буряк – на 19,1 %. 

Лідером здешевлення є курячі яйця, які за другий місяць весни “просіли” в ціні на 5,2 %. Крім того, зменшилася на 0,8 % ціна на яблука, на 0,5 % – рису і на 0,3 % – яловичини. 

Стабільно зростає вартість хліба. Хлібний кошик додав за місяць більше 1 %. За квітень пшеничний хліб із борошна першого ґатунку зріс в ціні на 1,4 %, житній хліб став дорожче на 1,3 %, білий із борошна вищого ґатунку – на 1,2 %, а батон подорожчав на 1 %. Як бачимо тенденція, що найдешевші сорти хліба зростають більшими темпами, ніж середнього сегменту, зберігається. 

Молочні продукти подорожчали від 0,4 % до 0,6 %. Так, сметана додала 0,6 %, вершкове масло – 0,5 %, а молоко й кисломолочний сир – 0,4 %. І це в умовах падіння вартості закупівлі молока у виробників.

Уся бакалія подорожчала від 0,1 % до 4,6 %. Виняток став рис, ціна якого знизилася на 0,5 %. У той же час гречка та олія стали дорожче на 0,1 %, цукор – на 0,3 %, манка – на 0,5 %, макарони – на 1 %, вартість борошна зросла на 1,1 %, ячна крупа – на 1,4 %, а пшоно одразу на 4,6 %. Саме пшоно є рекордсменом із подорожчання серед усіх соціальних продуктів за останні п’ять років. 

Овочі борщового набору шалено стрибнули за квітень, він став дорожче від 19,1 % до 63,8 %. 

У квітні м'ясо повернулося до зростання вартості та додало від 0,3 % до 1 %. Тільки яловичина подешевшала на 0,3 %. Морожена риба додала 1 %, свинина – 0,7 %, варена ковбаса – 0,6 %, філе й тушка курятини – 0,4 %, сало – 0,3 %. 

Зростання ціни на капусту та цибулю пов'язане з відсутністю вітчизняної продукції та необхідністю їх імпортувати. 

"Як бачимо квітнева споживча інфляція є суттєвою, хоча й найменша за останні п’ять років. Завдання стримати її на позначці 6,3 %, як закладено в Бюджеті 2019 року, є майже нереальним. МВФ на цей рік давав прогноз щодо 7 % зростання цін, а маємо за перший квартал 8,6 %. Що лише незначно відрізняється від минулорічної інфляції, яка склала 9,8 %", – резюмував експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За рік м'ясний кошик подорожчав на 16%

Надрукувати
мітки:
коментарів