Поділитись:

На сайті Луцькради немає повних біографій 90% депутатів

Четвер, 02 травня 2019, 11:30
На сайті Луцькради немає повних біографій 90% депутатів

На офіційному сайті Луцької міської ради не розміщені повні біографії більшості місцевих депутатів. Біографії лише 19 з 42 депутатів (45 %) майже відповідають вимогам законодавства, натомість біографія одного депутата відсутня взагалі. 

Про це інформує Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

Моніторинг профайлів депутатів на офіційному сайті Луцької міської ради здійснювався на основі таких критеріїв:

  • фотографія депутата; 
  • дата народження; 
  • освіта; 
  • досвід роботи; 
  • місце роботи; 
  • сімейний стан; 
  • партійна приналежність.

З-поміж усіх зазначених критеріїв на сайті Луцькради розміщені лише фотографії усіх місцевих депутатів. Щодо інших показників – то далеко не усі профайли депутатів їм відповідають.

Так, профайли 41 із 42 депутатів (98 %) Луцької міської ради містять інформацію про дату народження. Відсутня така інформація лише у депутата Андрія Білана (Всеукраїнське об'єднання «Свобода»), у профайлі якого є лише фотокартка. 

Інформація про освіту та місце роботи наявна у профайлах 19 депутатів із 42 (45 %). Зокрема, йдеться про депутатів: Петра Бойка, Юлію Дацюк, Орисю Залевську, Вікторію Побережну, Ігоря Поліщука, Бориса Смаля, Сергія Шкоду і Тетяну Янчук («Українське об'єднання патріотів - УКРОП»), Богдана Богоноса, Миколу Федіка (Всеукраїнське об'єднання «Свобода»), Валерія Бондарука, Григорія Пустовіта, Майю Шостак (Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»), Артема Запотоцького та Андрія Покровського («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Юлію Вусенко і Тараса Шляхтича («Об'єднання «Самопоміч»), Олександра Козлюка, Костянтина Петрочука (позафракційні). 

Відомості про досвід роботи депутатів зазначено у профайлах 17 депутатів із 42 (40 %). Йдеться про депутатів: Петра Бойка, Юлію Дацюк, Вікторію Побережну, Ігоря Поліщука, Бориса Смаля, Сергія Шкоду («УКРОП»), Богдана Богоноса, Миколу Федіка (ВО «Свобода»), Валерія Бондарука, Григорія Пустовіта, Майю Шостак (ВО «Батьківщина»), Артема Запотоцького та Андрія Покровського («БПП «Солідарність»), Юлію Вусенко і Тараса Шляхтича («Об'єднання «Самопоміч»), Олександра Козлюка, Костянтина Петрочука (позафракційні). 

Сімейний стан відображений лише у профайлах 16 депутатів із 42 (38 %). Ця інформація розміщена на сайті Луцькради щодо депутатів: Петра Бойка, Юлію Дацюк, Орисю Залевську, Вікторію Побережну, Ігоря Поліщука, Бориса Смаля, Сергія Шкоду і Тетяну Янчук («УКРОП»), Богдана Богоноса, Миколу Федіка (ВО «Свобода»), Валерія Бондарука, Григорія Пустовіта, Майю Шостак (ВО «Батьківщина»), Артема Запотоцького та Андрія Покровського («БПП «Солідарність»), Костянтина Петрочука (позафракційні). 

Найчастіше депутати Луцької міської ради «приховують» свою партійну приналежність, оскільки така інформація міститься лише у профайлах чотирьох депутатів. Серед них: Богдан Богонос, Микола Федік (ВО «Свобода»), Валерій Бондарук (ВО «Батьківщина») і Артем Запотоцький («БПП «Солідарність»). Лише у профайлах цих чотирьох депутатів (10%) є усі біографічні відомості, передбачені законодавством.

Помітивши таку негативну тенденцію ще у 2018 р., експерти ЦПАВК звернулися у січні 2019 р. з листом до секретаря Луцької міської ради Григорія Пустовіта із запитанням, чому на сайті Луцької міської ради відсутні повні біографії депутатів, а також з проханням розмістити усі передбачені законодавством відомості про представників міської громади у раді. 

У відповіді на письмове звернення зазначили, що на сайті є автобіографічні відомості щодо чотирьох депутатів – Григорія Пустовіта, Ігоря Поліщука, Костянтина Петрочука та Бориса Смаля. Ще 13 депутатів додатково надали автобіографії для розміщення на звернення секретаря ради. 

Зважаючи на таку ситуацію, команда Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу звертається до 38 депутатів Луцької міської ради з проханням надати секретаріату міськради свої повні біографії для розміщення на офіційному сайті ради, щоб виборці могли ознайомитись з ними ближче і дізнатись повну інформацію про своїх обранців. 

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна стежити:  

Довідково:

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США).

У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

В місті Луцьку за реалізацію ініціативи відповідає Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
05 березня 2024
10:13
21 лютого 2024
10:34
20 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
24 січня 2024
18 січня 2024
12:50
18 грудня 2023
09:00
31 жовтня 2023