Поділитись:

Через Huawei міністра оборони Великої Британії відправили у відставку

Четвер, 02 травня 2019, 06:21
Через Huawei міністра оборони Великої Британії відправили у відставку

Його замінить на посаді чинний міністр міжнародного розвитку Пенні Мордонт, яка стане першою жінкою на цій посаді.

Про це повідомляє ВВС

"Прем'єр-міністр сьогодні ввечері попросила Гевіна Вільямсона залишити уряд, втративши впевненість у його здатності працювати на посаді міністра оборони", - йдеться в повідомленні британського уряду від 1 травня.

В уряді повідомили, що рішення пов'язане з результатами розслідування витоку інформації з закритих переговорів, на яких обговорювали перспективи співробітництва з китайською компанією Huawei у створенні мереж 5G.

 Пан Вільямсон, який був міністром оборони з 2017 року, спростовує свою причетність до витоку.

Розслідування щодо витоку інформації розпочали після того, як видання Daily Telegraph 24 квітня повідомило про плани щодо використання продукції Huawei та занепокоєння в уряді через пов'язані з цим можливі ризики для національної безпеки.

Завдяки витоку стало відомо, що продукцію Huawei використовуватимуть у конструкції "некритичних" компонентів мережі 5G. Таким чином мається на увазі, що Huawei не постачатиме обладнання, яке може ідентифікувати мобільний пристрій і вирішити, як і куди спрямовувати телефонні дзвінки і передавати дані.

Проти співробітництва Британії з китайською компанією активно виступали США та деякі міністри. Вони вважали, що це може стати загрозою для національної безпеки країни.

Витік викликав скандал у британських ЗМІ, оскільки засідання Ради національної безпеки - місця зустрічі міністрів, які відповідають за безпеку країни - суворо конфіденційні.

На засіданні були присутні дев'ятеро осіб. Вільямсон один з перших заявив, що ані він, ані його команда не були винними у витоку інформації.

Деякі політики вимагали кримінального розслідування цього випадку, а журналісти заявляли, що це порушення принципу свободи слова.

Де факто внутрішнє розслідування ініціював один з помічників Терези Мей, як повідомляли ЗМІ.

Сам Вільямсон досі спростовує те, що він був джерелом витоку. Але як йдеться в листі Терези Мей про відставку Вільямсона, "іншої вірогідної версії того, як стався витік, не встановлено".

Як повідомляється, прем'єр-міністр зустрічалася з паном Вільямсоном у середу, 1 травня, і сказала йому, що має "вичерпні докази" його провини.

Формального підтвердження про участь компанії Huawei у створенні мережі 5G не було. В офісі прем'єр-міністра заявляли, що остаточне рішення з цього приводу ухвалять наприкінці весни.

Компанія Huawei заперечує, що створює ризик для шпигунства або саботажу, а також те, що її контролює влада Китаю.

Гевін Вільямсон став міністром оборони у 2017 році після несподіваної відставки його попередника Майкла Феллона.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Декларації: що у кишенях в керівництва Луцька

Надрукувати
мітки:
коментарів
03 травня 2024
27 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
17 лютого 2024
05 лютого 2024
04 січня 2024
31 грудня 2023
29 грудня 2023