Поділитись:

В Україні можуть повністю зникнути маршрутки: коли і чого чекати

Вівторок, 30 квітня 2019, 02:56
В Україні можуть повністю зникнути маршрутки: коли і чого чекати

В Україні до 2030 року можуть зникнути всі маршрутні таксі. Їх замінять неоплани та їхні аналоги.

Таким чином профільне Міністерство інфраструктури планує довести до ладу сферу внутрішніх громадських перевезень. Так би мовити, повторити "ефект авіації" в автобусній сфері.

Що це означає і чи реальні ці плани – з'ясовував OBOZREVATEL.

Головне:

  • Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що вже до 2030 року Україна відмовиться від маршруток. Їх замінять неоплани або інші автобуси;

  • При цьому на 2019 рік відомство анонсувало тотальну боротьбу з нелегальними перевізниками;

  • Експерти ідею підтримують, але сумніваються, що міністерству вдасться її втілити;

  • По-перше, нелегальні перевезення маршрутками – джерело відкатів. По-друге, не на всіх напрямках є сенс ставити автобуси. Якщо йдеться про перевезення між селами, то там пасажиропотік буде мінімальним;

Що пропонують?

Глава відомства Володимир Омелян заявив, уже через 10 років українці можуть повністю відмовитися від усіх відомих маршруток і перейти до неопланів.

"До 2030 року на автодорогах України мають бути неоплани або їхні аналоги  жодних маршруток", – повідомив Омелян під час спільного брифінгу з автоперевізниками.

Зазначена вище зустріч проходила з великими автобусними компаніями: "Гюнсел", "Автолюкс" та іншими. В рамках цього заходу міністр пообіцяв всім єдині і прозорі правила, а також нові можливості для бізнесу.

Всі ці кроки відбуваються в рамках ухваленої Кабінетом міністрів програми реформи сфери внутрішніх перевезень. Вона почалася ще 2018 року, коли Мінінфраструктури переглянув систему оцінки фірм, що працюють у цій сфері.

В Україні можуть повністю зникнути маршрутки: коли і чого чекати

"До порядку проведення конкурсів з ініціативи Мінінфраструктури внесені зміни, якими переглянута система оцінки перевізників-претендентів для роботи на міських та приміських внутрішньообласних маршрутах, прибрано застарілі норми, значно збільшено бали тим перевізникам, які якісно і протягом всього встановленого періоду обслуговували певний маршрут, зроблений акцент на перевагах тих перевізників, які подають більш екологічний рухомий склад...",  зазначається на сайті міністерства.

Також у грудні минулого року відомство оголосило війну нелегальним перевізникам. Мали бути створені територіальні робочі групи з питань функціонування ринку. Саме вони "зачищатимуть" дороги від нелегалів, які працюють неофіційно.

Також у 2019 році всі перевізники зобов'язані мати електронний квиток, GPS-трекери і тахограф. За задумом, електронний кабінет перевізника спростить життя підприємцям і сприятиме ефективнішій роботі.

GPS-трекери допоможуть здійснювати моніторинг і віддалений контроль транспорту. А тахографи, зі свого боку, дозволять зменшити кількість порушень швидкісного режиму, тимчасових норм роботи і відпочинку водіїв.

Це реально?

Опитані OBOZREVATEL експерти у сфері транспорту підтримують ідею з плановим переходом від маршрутних таксі до неопланів. Щоправда, сумніваються, що це реально зробити до 2030 року з нинішніми потугами міністерства.

Важливий нюанс ідеї  економічна складова. Аж ніяк не на всі напрямки вигідно пускати автобуси.

"Ідея здебільшого хороша, якщо ми говоримо про міжміське сполученні. Але у нас є внутрішньообласні маршрути, до районних центрів або дрібніших населених пунктів. Туди неопланам їхати невигідно, просто не буде потрібної кількості пасажирів  близько 49-63 осіб. Інша річ, маршрутки у нас використовуються досить давно і технічний стан більшості з них жахливий. У Європі, наприклад, ті самі "Богдани" не пройдуть перевірку за класом екології або комфорту",  пояснив експерт у сфері транспорту Євген Наумов.

В Україні можуть повністю зникнути маршрутки: коли і чого чекати

При цьому, на його думку, наразі немає адекватної нормативної бази, а також контрольних органів, які могли б неупереджено стежити за ситуацією.

"З реалізацією можуть бути проблеми. Немає нормативної бази, контрольних органів. Ніхто не стежить за ринком, проводяться показові перевірки "Укртрансбезпеки", вони штрафують кілька перевізників на 1700 гривень, про це звітують у міністерстві і всі задоволені, щасливі", вважає Наумов.

З ним згоден і представник громадської компанії "Євро-Патруль" В'ячеслав Коновалов.

"Якби хотіли, то давно б відмовилися від маршруток. Проблема в чому, ти відразу виводиш з тіні мільярди гривень. Лише по Київській області 2 мільярди крутиться в нелегальному обігу. Якщо все це доводиш до ладу, у тебе гарні і комфортні автобуси, електронний квиток тощо  доведеться відмовитися від хабарів",  каже Коновалов.

Він зазначив, один великий автобус замінює від 3 до 7 маршруток, залежно від його розмірів.

"Відповідно ми розвантажуємо транспортну артерію Києва, наприклад. Водії маршруток чесно зізнаються, що зі щоденного заробітку віддають 1000 гривень різним контрольним органам "на лапу". Порахуйте, які це гроші", – пояснює Коновалов.

Європейський досвід

У країнах ЄС переважно немає такого поняття як нелегальні перевізники. Будь-які транспортні рішення ухвалюються виходячи з економічної доцільності, а також пасажиропотоку.

У Німеччині, наприклад, існує уніфікація тарифів. Працюють проїзні, чіткий розклад як у внутрішніх рейсах, так і між містами. Всі працівники компаній-перевізників мають форму, забезпечують квитками пасажирів і стежать за їхньою безпекою. На маршрутках ходять місткі автобуси, маршруток там просто немає.

В Україні можуть повністю зникнути маршрутки: коли і чого чекати

У Польщі за останні роки автобусне сполучення помітно покращилося. Працює низка перевізників, всі вони мають не просто чіткий розклад і зручні маршрути, а власні сайти, де можна стежити за їхньою роботою або поскаржитися в разі інциденту. Злагоджено продумані і транзитні маршрути, зокрема з України до Німеччини та інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у луцьких тролейбусах заробляють кондуктори

Надрукувати
мітки:
коментарів