Поділитись:

Ковель дав згоду на приєднання Ружинської сільради (оновлено)

Четвер, 25 квітня 2019, 13:05

Ковельська міська рада ухвалила рішення про надання згоди на добровільне приєднання Ружинської сільської ради Турійського району.

Про це у Facebook повідомив консультант Асоціації міст України з правових питань Валентин Малиновський. 

"Отже, формування першої на Волині ОТГ міста обласного значення набуває реальності.  Вітаю територіальні громади Ковеля і Ружинської сільської ради з важливим кром у нове майбутнє!" – написав він. 

Нагадаємо, що команда консультантів проекту «ПУЛЬС» у складі Валентина Малиновського, який опікується правовимми питаннями, Василя Грома, консультанта з бюджетних питань АМУ, та Тамари Зубенко, консультанта з комунікаційних питань, брали активну участь у створенні Ковельської міської ОТГ.

Зокрема влітку 2018 року побували з виїзними консультаціями у Ковельській міській раді та Ружинській сільській Турійського району, а цьогоріч стали учасниками громадських слухань у Городильці та Ружині, де жителі Ружинської сільради прийняли рішення щодо приєднання їхньої громади до Ковеля. Під час виїзних консультацій консультанти- «ПУЛЬСовики» намагалися донести усім учасникам формування Ковельської міська ОТГ важливість такого рішення для майбутнього розвитку цих територій, адже не секрет, що у Ковеля другий за розмірами бюджет після бюджету Луцька, за площею місто залізничників більше за обласний центр і в майбутньому воно може стати потужним логістичним центром не лише Західної України, але й Східної Європи.

Тепер, щоб процес створення Ковельської міської ОТГ дійшов логічного завершення Ружинську сільську раду потрібно вивести зі складу Турійської селищної ОТГ, куди вона входить відповідно до Перспективного плану, і зарахувати до Ковельської міської ОТГ.

До речі, в Україні дуже довго чекали на «Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення», оскільки ще в 2015 році в було близько 27 громад, які утворилися з адміністративними центрами в таких містах. Але Центральна виборча комісія не призначала на той момент вибори. Саме тому Асоціації міст України спільно з комітетом Верховної Ради довелося розробляти законопроект, який передбачав таку можливість для міст обласного значення. Таким чином їх прирівняли до спроможних територіальних громад і була надана можливість сільським, селищним територіальним громадам приєднуватися до них. Асоціація міст України також розробила відповідний посібник, у якому розписано процедуру такого приєднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планують створити ОТГ із центром у Ковелі

Надрукувати
мітки:
коментарів