Поділитись:

"Самопоміч" готує законопроект про обмеження повноважень президента

Четвер, 25 квітня 2019, 06:58

Фракція "Самопоміч" підготувала законопроект "Про Президента України", в якому хочуть чітко врегулювати повноваження глави держави та включити частину про імпічмент.

Про це під час прес-конференції розповів лідер партії Андрій Садовий та співавтор цієї ініціативи віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, повідомляє ТСН.

Відповідний документ також опублікований на сайті "Самопомочі." Основне, на чому наголошували самі ініціатори, це обмеження права президента призначати людей на низку посад.

Зокрема, в проекті закону пропонують забрати у глави держави право призначати директора НАБУ і голову Держбюро розслідувань та "передати їх" прем'єру, а призначення голови СБУ, за яке відповідає президент – пропонують віддати Верховній Раді.

"В президента не забирається жодних повноважень, які гарантовані для нього Конституцією. Закон пропонує спосіб, в який те чи інше повноваження може бути здійснено. Наприклад, чи може бути в парламенті представник президента – це  не Конституційно. Тобто, якщо він хоче подати законодавчу ініціативу, він повинен прийти самостійно до парламенту та представити її. (...). Ми просто визначаємо той спосіб, який приводить роботу президента в Конституційні рамки", – пояснила ідею створення законопроекту Сироїд.

Вона для прикладу навела, що документ передбачає заборону президенту призначати очільників регуляторів. В "Самопомочі" пропонують посади глави МЗС та Міністра оборони висувати коаліцією та забрати цю прерогативу у президента.

Окрім цього, хочуть змінити правила призначення прем'єр-міністра. Зараз людину на цю посаду призначає президент за поданням коаліції депутатських фракцій, однак він може запропонувати і свою кандидатуру. Альтернатива, яка пропонується в законопроекті, не передбачає право президента пропонувати своїх людей.

Інтегрували в проект закону частину про імпічмент, але на прес-конференції зізналися, що її планують ще допрацювати.

"Ця процедура імпічменту, яка записана в Конституції зараз, є нездійсненною для будь-якої країни. Рішення щодо імпічменту має бути ухвалено 4/5 українського парламенту. В нас стільки депутатів буває лише в день складання присяги. Ми маємо виписати процедуру імпічменту в чіткий спосіб", – зазначила віце-спікер Верховної Ради.

Своєю чергою Андрій Садовий запропонував новообраному президенту самому долучитися до написання статті.

"Нехай новообраний президент сам напише цю статтю, якою він би хотів би, щоб вона була. От я думаю, що всім буде цікаво це побачити. Я думаю, що він зробить це грамотно, адже є великі очікування, які змушують нести відповідальність", – сказав лідер "Самопомочі".

Однак Садовий та Сироїд сходяться на тому, що законопроект ще не готовий для того, аби реєструвати його в Раді, адже "він має бути продуктом консенсусу, а не лише ініціативою окремої групи".

"Ми цей законопроект не реєстрували і не будемо його реєструвати, поки не буде консенсусу. Коли спільно всі створять сильний закон, тоді його можна буде вносити в парламент за умови, що Рада прийме закони про недоторканність та відкриті списки. Якщо парламент не прийме ці два закони, тоді взагалі можна ставити під сумнів легітимність цього парламенту", – зазначив він та додав, що одразу після першого туру виборів, надіслав підготовлений проект Володимиру Зеленському і всім фракціям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп, Луцькрада та імпічмент: гола правда з Галиною Падалко

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
26 лютого 2024
15 січня 2024
10 січня 2024
23 серпня 2023
05 серпня 2023
10:56
18 липня 2023
14 липня 2023
03 червня 2023
25 травня 2023