Поділитись:

Національний екзит-пол: переміг Володимир Зеленський

Неділя, 21 квітня 2019, 20:03
Національний екзит-пол: переміг Володимир Зеленський

Відповідно до даних Національного екзит-полу перемогу у другому турі виборів президента здобув кандидат Володимир Зеленський.

Він набрав 73,2% голосів виборців. За чинного президента Петра Порошенка проголосували 25,3% виборців. Зіпсували бюлетені чи викреслили обох - 1,5% виборців. Це дані лише на 18 годину. Остаточні будуть о 22:00. Це не офіційні дані ЦВК. Найбільше Зеленському віддали голоси виборці Сходу, Півдня та Центру. Найбільше голосів Порошенко здобув на Заході, хоча й тут перевага у Зеленського.

Екзит-пол – опитування на виході. Він має контрольну функцію: розбіжність між екзит-полом та результатами підрахунку ЦВК більш ніж на 4,5% може свідчити про фальсифікації на виборах, хоча і не є прямим доказом цього.

У Національному екзит-полі кількість опитаних виборчих дільниць – 300, виборців - близько 13 тис. 686 респондентів. На 20 годину буде опитано понад 15 тисяч респондентів.

Статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищує 2,5%.

Під час виборів президента України проводяться одразу три опитування: екзит-пол на замовлення компанії Global Management Association, Corporation (США) в інтересах американських ЗМІ і британським виданням The Independent, результати якого оприлюднять на "112 Україна"; Національний екзит-пол, організований Українським центром економічних і політичних досліджень Олександра Разумкова, фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології; і екзит-пол, організований телеканалом "1+1".

Надрукувати
мітки:
коментарів