Поділитись:

Пам’ятки Олики планують відреставрувати за понад мільярд гривень

Субота, 20 квітня 2019, 19:15
Пам’ятки Олики планують відреставрувати за понад мільярд гривень

Впродовж найближчих 5-ти років в Олиці планують провести комплекс робіт із відновлення основних історико-архітектурних пам’яток містечка. Вартість реконструкцій оцінюють у 1,147 млрд грн.

Про це пише «Волинський монітор».

Відновлення пам’яток передбачене Обласною програмою відродження історико-архітектурної спадщини смт Олики Волинської області на 2019-2024 рр., розробленою Волинською облдержадміністрацією.

Наголошують, що Олика входить до Списку історичних населених місць України, однак зараз історичні пам’ятки містечка мають занедбаний стан через їх неправильне використання. Тож потребують охорони, відновлення та продуманого використання. Відповідно до програми, мова йде не тільки про реставрацію Олицького замку, колегіального костелу Святої Трійці, в’їзної брами міських укріплень, костелу Святих Петра і Павла, Троїцької церкви, Стрітенської церкви, Радзивіллівського тракту, цвинтарної каплички та комплексу штучних озер, а й про створення розвиненої інфраструктури.

Роботи в рамках програми передбачають побудову нового корпусу на 170 ліжко-місць Волинської обласної психіатричної лікарні № 2 для перенесення її з території замку Радзивілів, двох будинків на 16 квартир для переселення жителів з історичної частини міста, школи й дитячого садка; відновлення та реставрацію 11 пам’яток архітектури; облаштування благоустрою занедбаного кладовища; поточний ремонт дороги Дерно – Олика та відновлення Радзивілівського тракту; реконструкцію наявних та будівництво нових очисних споруд; розробку п’яти нових туристичних маршрутів, встановлення інформаційних таблиць та знаків, облаштування зони для кемпінгу; створення інформаційно-туристичного центру; розробку сайту міста та облаштування мережі музейних закладів у відреставрованих пам’ятках архітектури.

Кошти на ці роботи планують залучити з державного, обласного та місцевих бюджетів.

«Реалізація програми забезпечить відновлення наявних пам’яток архітектури в Олиці, їх збереження для майбутніх поколінь, а також стане поштовхом для зрушень у сфері збереження архітектурної спадщини Волинської області та дозволить створити належні умови для залучення коштів приватних інвесторів та міжнародних організацій», – вказано в обґрунтуванні мети програми.

Обласну програму відродження історико-архітектурної спадщини смт Олики Волинської області на 2019-2024 рр. мають ще затвердити на сесії Волинської обласної ради. Тільки після цього стане можливою її реалізація.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Музей чи безкоштовний хостел: у Луцьку обговорили майбутнє монастиря бригідок

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024