Поділитись:

Порошенко чи Зеленський: кого підтримують відомі українці

П'ятниця, 19 квітня 2019, 19:30

Під час виборчої кампанії відомі українці – артисти, письменники, науковці, інтелектуали – публічно заявляють про свої політичні погляди та за кого мають намір віддати свій голос. Одні пишуть про це у соціальних мережах, хтось виступає на телебаченні, інші публікують відкриті листи підтримки чи засудження Петра Порошенка або Володимира Зеленського.

Видання BBC News Україна зібрало найвідоміших прихильників обох кандидатів серед зірок шоу-бізнесу, інтелігенції та науковців

Під час усіх виборчих кампаній партії та кандидати намагаються заручитись підтримкою зірок естради чи телебачення, які виступають у ролі VIP-агітаторів політиків. 

Петро Порошенко

На цих виборах VIP-агітаторами Петра Порошенка під час поїздок регіонами та подій за його участю стали відомі співаки Марійка Бурмака, музикант Тарас Компаніченко, фронтмен гурту "Мандри" Сергій Фома та соліст гурту "Плач Єремії" Тарас Чубай.

Марійка Бурмака

Тарас Чубай

На президентських концертах під час виборчої кампанії також виступав співак Тарас Петриненко.

Вінницький гурт ТІК на чолі з Віктором Бронюком перед виборами навіть зняв окремий кліп "Циклони", присвячений виборам. "В шоколаді трошки ліпше, ніж у лайні", – ці слова з пісні не залишили сумнівів, кого підтримав артист.

Віктор Бронюк

Довіреною особою президента на Львівщині є співачка Софія Федина, яка є керівником Світової федерації українських лемківських об'єднань.

Серед письменників Петро Порошенко отримав велику команду прихильників.

Легендарним став 20-хвилинний виступ письменниці Оксани Забужко на каналі ICTV на підтримку Петра Порошенка, під час якого вона прочитала лекцію на тему, скільки інтелектуальних зусиль потрібно докласти, щоб робити усвідомлений вибір.

Оксана Забужко

Письменник Юрій Винничук на ефірах телебачення промов на підтримку Порошенка не виголошував, проте на своїй сторінці у Facebook досить однозначно й іноді різко висловлюється на підтримку президента і критикує виборців Зеленського.

Один з найвідоміших у світі українських письменників Андрій Курков на своїй сторінці у Facebook відкрито за Петра Порошенка не агітує, проте натякає, на користь кого робить свій вибір.

Один з класиків сучасної української літератури Юрій Андрухович напряму підтримав Петра Порошенка у досить гнівній колонці "Кар'єра Володимира З., яку ще можна спинити".

Сценарист та письменник Андрій Кокотюха також розповідає, чому "за" Порошенка і "проти" Зеленського.

Молодий письменник Андрій Любка відкрито підтримує президента й розхвалює його здобутки у сфері оборони та міжнародних відносин.

Андрій Любка

Письменниця Ірен Роздобудько на своїй сторінці у Facebook теж висловилась доволі чітко: "Ті, хто 31-го накличе в Україну "ЗЕ-лену весну" - будуть нести відповідальність за третій Майдан. Але спочатку - за хаос, котрий прийде і в їхній дім".

Письменник Андрій Бондар також у своїй постах фактично підтримує Петра Порошенка.

Відкритим прихильником та навіть агітатором за Петра Порошенка став легендарний художник та письменник Лесь Подерв'янський, який навіть виступав на форумі, на якому президент оголосив про намір балотуватись на другий термін.

Лесь Подерв'янський

Одеський художник Олександр Ройтбурт взагалі є офіційною довіреною особою Петра Порошенка на Одещині.

Відомий видавець та поет Іван Малкович також відкрито агітує на цих виборах за Петра Порошенка.

Актриса Ада Роговцева теж агітує за президента та є його довіреною особою. Так само агітаторами президента стали публіцист та науковець Юрій Щербак, а також відомий шоумен та дипломат Дмитро Чекалкін.

Ада Роговцева

Петра Порошенка підтримали і учасники ініціативної групи інтелектуалів та громадських діячів "Першого грудня".

Серед підписантів були почесний президент "Києво-Могилянської академії" В'ячеслав Брюховецький, дисиденти Іван Дзюба і Йосип Зісельс, правозахисник Мирослав Маринович, письменник Володимир Панченко, мистецтвознавець Вадим Скуратівський та вчені Ігор Юхновський та Ярослав Яцків.

Акторка Ірма Вітовська публічно заявляє про свою підтримку Петру Порошенку, а один з найвідоміших футбольних тренерів України Мирон Маркевич навіть є довіреною особою президента на Львівщині.

Ірма Вітовська

Володимир Зеленський

Стільки шанувальників серед українських зірок шоу-бізнесу та інтелектуалів, як у Петра Порошенка, Володимир Зеленський не має.

Серед відомих громадських діячів досить позитивно про Володимира Зеленського відгукувався Олександр Доній.  На своїй сторінці у Facebook він гостро критикує Петра Порошенка, проте відкрито і напряму голосувати за Зеленського не закликав.

"Європа – це без Порошенка. Порошенко – це мала Росія. Вибір є у кожного", – написав він перед другим туром.

Олександр Доній

Натомість один з найвідоміших лікарів України Євген Комаровський, фактично закликав голосувати за Володимира Зеленського, називаючи його найбільш адекватним, порядним і працьовитим. 

Євген Комаровський

Нагадаємо: Володимир Зеленський назвав Євгена Комаровського своїм радником та експертом з медичних питань, який працюватиме в Адміністрації Президента.

Правозахисник та радянський політв'язень Степан Хмара та ще понад десяток його однодумців перед другим туром записали спеціальне відеозверенння, в якому закликали ні в якому разі не голосувати за Петра Порошенка і фактично підтримали пана Зеленського.

Степан Хмара

Серед відомих українських шоуменів Володимира Зеленського підтримав Сергій Сивоха, який розповідає про позитивні якості свого давнього знайомого та розповів, що буде за нього голосувати.

Сергій Сивоха

Відома українська ді-джей Анастасія Топольська також фактично підтримала пана Зеленського. На своїй сторінці у Facebook вона написала, що "Зеленський – це експеримент, а експерименти я люблю. Вірю в його щирість, поважаю за сміливість зробити всім і собі у першу чергу такий виклик". А чоловік Топольської, депутат Сергій Лещенко, є близьким до команди Зеленського.

Українська співачка Камалія, дружина мільйонера та колишнього власника Kyiv Post Мохаммада Захура, на своїй сторінці в Instagram підтримала Володимира Зеленського і привітала його з перемогою у першому турі.

Співачка Гайтана в Instagram також натякнула про підтримку Зеленського, але відкрито про це не сказала.

Співачка та ведуча Ольга Полякова після першого туру президентських виборів запостила фото із Зеленським та привітала його з успіхом.

Значно масовіша підтримка Володимира Зеленського серед представників російського шоу-бізнесу.

Також на його користь висловлюються багато колишніх українських політиків, які покинули Україну в 2014 року, зокрема Микола Азаров та Андрій Портнов.

Микола Азаров

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дебати. Вибори. Україна.

Надрукувати
мітки:
коментарів