Поділитись:

"Країну спочатку зґвалтували, а тепер просять вибачитися за це", - Фурса про ПриватБанк

П'ятниця, 19 квітня 2019, 05:26

Суд визнав націоналізацію ПриватБанку незаконною. 

Свою думку висловив економічний експерт Сергій Фурса на своїй сторінці в Facebook.

Далі подаємо допис без змін:

І так, судді з дитинства за Зеленського. Або, правильніше сказати, за Коломойського? Кінець епохи жадібності, говорите....

А тепер серйозно. Окружний адміністративний суд прийняв рішення, що націоналізація ПриватБанку була незаконною. Той самий суд, який усував Уляну Супрун, блокував реформу митниці, забороняв Майдан та й в принципі відомий своїм творчим підходом до розв'язання питань. "Чого захоче" суд. Загалом, захотіли тепер визнати націоналізацію незаконною.

Чи є якісь наслідки? Негайних – ніяких. На даний момент нічого не зміниться. Це важливо. Немає приводів для паніки, в тому числі й у вкладників банку. Це рішення суду першої інстанції. А значить буде апеляція. А потім ще й Верховний Суд. Тому найближчим часом ніяких наслідків для економіки не буде. Не треба бігти купувати долари. Не треба забирати свої депозити з банку. Поки банк залишається державним і надійним. Якщо не включати сюди потенційну реакцію інвесторів, які звернуть увагу на це рішення самого чесного українського суду.

Чому для інвесторів це важливо? Тому що націоналізація ПриватБанку була дуже важливою частиною реформ, які проходили під тиском кредиторів. Націоналізація ПриватБанку була частиною програми МВФ, їй був присвячений цілий розділ. Її готували цілий рік. Ба більше, її провели як дружнє, отримавши від акціонерів письмове прохання про націоналізацію. Просто тому, що був ризик знищити всю банківську систему якби акціонери банку почали класти фінансову установу, опираючись державі. Саме тому націоналізація трапилася в 2016 році, тому що до неї треба було довго і нудно готується, навіть бачачи, як гроші продовжують виводити й країни. І потім говорили про націоналізацію як про бездоганний приклад для інших країн. І зовсім недавно американське посольство нагадувало про це у Твіттері. І навіть зараз, коли рішення не набуде законної сили, адже буде ще апеляція, важко передбачити реакцію МВФ. І це в рік пікових виплат за зовнішнім боргом. Але просто пропустити це рішення, не помітити його, у Фонді не зможуть.

Але це дрібниці, у порівнянні з тим, що буде, якщо через деякий час рішення пройде всі судові інстанції й вступить в законну силу. Тому що тоді ми не тільки відмовимося від позову до Коломойського на 5 млрд доларів (прощаємо борг, адже нам не шкода), не тільки будемо змушені сплатити йому моральну шкоду, адже він засмутився, коли його пилосос по викачуванню грошей з країни, у розмірі 2 млрд доларів. Не тільки можемо зіткнутися з необхідністю віддати Коломойському банк. Це все буде. Але ключове – це те, що таке рішення повністю зруйнує нашу співпрацю з МВФ. І це в роки пікових виплат за зовнішнім боргом. Зараз вся макроекономічна стабільність в Україні заснована на співпраці з МВФ. Немає МВФ – дорога одна, до дефолту. І дефолт це не постраждалі буржуї. Дефолт – це падіння гривні, зростання цін, звільнення з роботи. Це курс, прогнозувати який неможливо. І так, це той стан, в якому нам вкрай важливо мати підтримку МВФ. А її не буде. Тому що не можна розраховувати на підтримку МВФ і говорити, що Фонд штовхає Україну на порушення закону. Не можна залишатися в програмі з МВФ і відкочувати назад ключові реформи.

І так, націоналізація ПриватБанку була важливою реформою. А ще націоналізація ПриватБанку була неминучою. Вірніше був вибір - чи то ліквідація, чи то націоналізація ПриватБанку. Можна було б ліквідувати. Але важливо пам'ятати, що ПриватБанк - це третина банківської системи. Наслідки від ліквідації такого банку могли бути катастрофічними. Як для банківської системи. Так і для курсу гривні. Не кажучи вже про те, що це було б поганою новиною для тих мільйонів людей, гроші яких залишалися на рахунках банку. Тому було прийнято відповідальне рішення про націоналізацію. І для ПриватБанку зараз варіант ліквідації не виключений. Тому що якщо рішення вступить в законну силу, то ті кошти, які пішли в капітал банку, повинні будуть піти назад, уряду. Адже незаконна націоналізація. І це відправить ПриватБанк прямо на ешафот ліквідації. Суд відправить. Який необхідний Коломойському тільки для того, щоб захистити свої активи. Адже те, що відбувається зараз, є активним захистом активів олігарха, заморожених Судом Лондона. І, можливо, ми просто бачимо елемент торгівлі, як в славних 90-х. Коли вам створюють проблему, а потім пропонують її вирішити. Тільки ось на кону доля країни. І мільярди доларів. І доля країни– це і доля кожного маленького чоловічка. У якого є депозит, у якого зарплата в гривні. У якого поки ще є робота.

Пристебнути ремені. Зміни починаються. Ера жадібності гряде.

Що таке рішення про незаконність націоналізації насправді? Це не багато і не мало – національне приниження. Країну спочатку зґвалтували, а тепер просять вибачитися за це. І країна готова вибачиться. Готова ніяково посміхатися і кивати головою, дивлячись в очі нахабному насильнику. Це приниження. Приниження, на яке українці погодилися самостійно. І тепер питання тільки в тому, попросять країну просто вибачиться, або ще й змусять заплатити за моральну шкоду насильнику, який був ображений неправедними звинуваченнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українці заслуговують на свою бідність", – економіст

Надрукувати
мітки:
коментарів