Поділитись:

У Луцьку стане більше контейнерів для роздільного збору сміття (відео)

П'ятниця, 19 квітня 2019, 04:22

У Луцьку побільшає контейнерів для роздільного збору сміття, - розповів Суспільному логіст комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс» Віталій Дроган.

Каже:  нині працівники підприємства клеять інформаційні плакати на контейнери для сухої та вологої фракції. Коли місто повністю перейде на сортування побутових відходів, — дізнавалися наші кореспонденти. 

У дворі на проспекті Соборності, 10 Анатолій Соколов, працівник комунального підприємства «Луцькспекомунтранс», втретє цього року клеїть  інформаційні плакати про суху та мокру фракцію на контейнери для сміття.

«Зривають, зараз будемо клеїти нові», – бідкається чоловік. 

Місцеві мешканці, з якими поспілкувалися, розповідають: сортувати сміття готові, хто зриває наліпки комунальників,  не знають.

«Я сьогодні йду вранці, дивлюся, вже позривали, і йшов сусід виносив сміття каже: нема наклейок. Сухе до сухого, вологе, пластик, я був в Італії, мене там навчили», – каже лучанин Микола Ковальчук.

Лучанин Василь Гуль: 

«Картопля, вологі в один кульок, пляшки теж окремо збираємо, діти збирають макулатуру, здають.»

Лучанка Юлія Дацюк:

«Я сортую сміття, пляшки окремо) – питання вирізати.  Це недавно зробили, напевно, не бачила ще. Буду сортувати).

До контейнерів з вологою фракцією необхідно викидати рештки їжі, органічні відходи, кімнатні рослини, засоби гігієни – розповідає логіст комунального підприємства «Луцькспекомунтранс» Віталій Дроган. Каже: це можна робити в пакетах для сміття. Окремо варто сортувати суху фракцію.

«В сухі відходи йде: папір, скло, метал, посуд, одяг, взуття, поліетиленові пакети і ємності з-під побутової хімії, які не пов’язані з отрутою.»

З його слів, в місті є більше півтисячі майданчиків зі сміттєвими контейнерами, сміття звідти вивозять за вісьма маршрутами, на разі роздільний збір запровадили  на трьох.

«Це – ДПЗ, 40-вий, і комбіновано на 33-ому до Варшавського ринку.  Одна спеціалізована машина, яка збирає вологі відходи, інша збирає сухі відходи, третя збирає – ПЕТ-пляшку. Коли приїжджає машина і забирає все разом, то це в рідких випадках, коли вона йде на сортувальну станцію», – каже логіст.

На сміттєсортувальну станцію, що працює в Луцьку на вулиці Трункіна, вивозять відходи із контейнерів для сухої фракції, вологі везуть на сміттєвий полігон у Брище – розповідає керівник станції Сергій Андрієвський. Каже: проблема в тому, що лучани не сортують сміття.

«Сміття приїжджає в страшному стані, вся органіка, все тут. Коли воно не відсортоване, зменшується ресурс самої лінії і людям важче працювати).

На повну потужність ця станція запрацювала з нового року, нині тут триває будівництво ще одного ангару. Сміття на станції перебирають, відсортовують, рештки, які не можна переробити, вивозять на полігон в Брище, решту пресують та відправляють на перероблення.

«Ми відбираємо 7 видів ПЕТ-сировини, поліетилен, папір, тетрапак, метал, два види скла, яку можна віддати на перероблювання.»

Нині станція працює в одну зміну. Якщо весь Луцьк сортуватиме сміття, роботу подовжать і наберуть нових працівників. Зі слів Віталія Дрогана, контейнери для роздільного сміття в Луцьку встановлюватимуть далі.

«Всі нові контейнери, які закуповуються, будуть ставитися на місце з відповідним маркуванням на роздільне збирання сміттяЗараз в ремонтній зоні близько 50 контейнерів, які також будуть відремонтовані і будуть використовуватися на роздільне збирання сміття», – каже Віталій Дроган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку встановлять підземні смітники

Надрукувати
мітки:
коментарів