Поділитись:

"Ягодин" на свята може стати пасткою: як цього уникнути

Четвер, 18 квітня 2019, 12:20
«Ягодин» на свята може стати пасткою: як цього уникнути

За прогнозами волинських митників, напередодні та під час тривалих вихідних 27 квітня-1 травня можливі накопичення транспортних засобів в автомобільних пунктах пропуску через державний кордон України як на пасажирському, так і на вантажному напрямках.

Про це повідомляє Волинська митниця ДФС

"Митниця зі свого боку перерозподілила особовий склад таким чином, щоб прискорити темпи пропуску автомобілів. Але ми можемо оформляти тільки те, що пред’явлене до оформлення. На пасажирських смугах перевезень це стосується автомобілів з іноземною реєстрацією, які можуть ввозитися на період  свят українськими трудовими мігрантами, що перебувають на тимчасовому консульському обліку. Для в’їзду їм необхідно представити паспорт з відміткою про облік та документи на авто, які б засвідчили право власності цього громадянина на цей легковий автомобіль. Інший спосіб в’їзду – прохідний транзит на період до 10 діб – передбачає внесення грошової застави у повному розмірі митних платежів. Розрахунок вартості застави також потребує пакету документів та додаткового часу на її внесення і оформлення. У зв’язку зі змінами законодавства, про які заклопотані українці за кордоном могли не знати, раджу усім заздалегідь вивчити нові правила транзиту і вирішити. Бувають випадки, коли доцільніше скористатись міжнародними автобусними чи залізничними рейсами", – розповів в.о. начальника Волинської митниці ДФС Євгеній Шелігацький.

«Ягодин» на свята може стати пасткою: як цього уникнути

Але, з його слів, ще більшою з року в рік є проблема попередніх повідомлень для міжнародних перевізників імпорту.

Як пояснив Євген Шелігацікий, на замовлення українських суб’єктів ЗЕД вони спочатку перетинають кордон, а товар оформляють уже на внутрішньому митному посту. І якщо суб’єктом ЗЕД через вихідні його працівників невчасно подано попередню митну декларацію – водії-далекобійники можуть на кілька діб потрапити у пастку очікування. Виїхати він не може, бо не оформлений, оформитись не може, бо нема документів, документів не подають, бо брокер на 5 днів пішов святкувати.

"Порушуються і норми Митного Кодексу, де на подачу документів у пункту пропуску відводиться не більше 3 годин, і логістика перевезень. Адже очікують ці вантажівки на спеціально відведеній території, розміри якої на МАПП "Ягодин" в напрямку в’їзду в Україну дозволяють розмістити одночасно лише до 70 транспортних засобів. Інші, навіть сумлінні перевізники і декларанти, через переповненість стоянки в цей час змушені стояти в заторі на мосту. Тож раджу усім бути взаємно організованими, дотримуватись норм Митного Кодексу і  тоді травневі свята, проведені у дорогах, мають шанс бути приємнішими, – наголосив в.о. начальника Волинської митниці.

Довідково:

дізнатися про накопичення транспортних засобів та час очікування на перетин державного кордону з Польщею в реальному часі можна за посиланням http://kordon.sfs.gov.ua/uk/home/countries/pl/i

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів