Поділитись:

Захар ТКАЧУК: "Ми створюємо спільноту, яка думатиме, як розвивати Луцьк"

Понеділок, 15 квітня 2019, 20:00

Голова правління спілки громадських організацій «Молодіжна Платформа» та директор Молодіжного центру Волині Захар Ткачук упродовж багатьох років шукає та створює можливості для розвитку юного покоління обласного центру Волині. 

Разом з однодумцями він розробляє різноманітні освітні програми, проводить корисні заходи та активно працює над залученням молоді до громадського життя. Нещодавно за його ініціативи було створено "Клуб соціального інвестора". Його мета – ефективно об'єднати людей, які хочуть та можуть долучатися до розвитку Луцька.

Про передумови виникнення, завдання та майбутнє клубу Захар Ткачук розповів в інтерв'ю для ІА "Конкурент".

– Cьогодні ми зустрілися, щоб поговорити про Клуб соціального інвестора, і ми це зробимо. Але для початку  розкажи чим ще займається Молодіжний центр Волині сьогодні?

– Важливо знати, що Молодіжний центр – це не громадська організація, а проект перетворений в установу, яка має свій штат та працює на постійній основі. Це один з елементів реформи інфраструктурної роботи з молоддю. Ми одні з перших в країні спробували змінювати себе відповідно до принципів Ради Європи. Ми запитуємо у молоді, чим вона живе, радимося з експертами, проводимо дослідження і у підсумку визначаємо, які саме ініціативи варто впроваджувати. 

Зважаючи на реалії, озвучені під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі та про які говорять в ООН, у цьому році ми вирішили зосередитися на розвитку soft skills (soft skills – комплекс неспеціалізованих навичок, необхідних для успішної роботи: лідерство, комунікація, креативність, тайм-менеджмент і т.д., - ред.). 
Загалом, наша установа – це освітньо-подієвий хаб (МЦ безкоштовно надає своє приміщення для проведення заходів на різну тематику). Насправді, ми не придумали нічого нового, а просто взяли світовий досвід та помножили його на українські реалії. Прагнемо, щоб наш інноваційний проект був платформою, яка допомагатиме лучанам розвиватися. 

– Яким чином ви впроваджуєте свої проекти? Де берете кошти?

– Ми стараємося працювати програмами та беремося за довгострокові проекти (не цураючись й одноразових подій, які відповідають нашій місії). Звісно, що для роботи нам потрібні певні ресурси і ми постійно їх шукаємо. Досить довго вкладали у проект власні кошти (і продовжуємо це робити), але згодом почали з’являтися  люди, яким виявилися близькі наші ідеї. Вони вирішили теж долучатися до розвитку громадянського суспільства у Луцьку та витрачати на це свій час, знання і гроші.

– Для того, щоб об’єднати людей, які сприятимуть розвитку громадянського суспільства, акумулювати їхні ментальні та фінансові зусилля, ви створили Клуб соціального інвестора. Розкажи детальніше про цей формат.

– Цю систему створили для того, щоб кожен, хто хоче інвестувати у своє місто, мав змогу зробити це максимально ефективно, залежно від власних можливостей. Ми формуємо коло однодумців з людей, які мають схожі цінності, та які прагнуть брати участь у розвитку своєї локальної спільноти. Звісно, для того, щоб розвивати, потрібно вкладати. Тому, щоб кожен бажаючий міг долучитися, ми розробили систему донування («donate» з англійської означає «жертвувати, «дарувати», - ред.) , в якій виділили три ранги: золотий (від 1000 гривень на місяць), срібний (від 200 гривень на місяць) та бронзовий (від 50 гривень на місяць). Завдяки цьому, кожен, від студента до успішного бізнесмена, зможе стати інвестором. Ми звітуємо про кошти, які отримали (річні звіти можна переглянути на сайті МЦВ).

Окрім цього, люди, які є членами клубу та мають відповідний ранг, можуть проводити свої заходи у нашому приміщенні, користуватися технікою, яку ми орендували, вони можуть рекламуватися на наших ресурсах і так далі… Загалом, ми створюємо спільноту, яка буде рости й думати про те, як розвивати Луцьк.

– Яка кінцева мета існування Клубу соціального інвестора? У який кінцевий продукт люди вкладають свої гроші?

– Ми радилися з іноземними колегами, питали, яким чином у них функціонують подібні проекти і з того, що вони розповіли, зрозуміли, що спочатку потрібно об’єднати певну кількість однодумців. Коли клуб розшириться (а я вірю, що він таки «піде» й успішно працюватиме), ми бачимо його чимось схожим до фонду громади. Це передбачає наступне: коли клуб акумулюватиме достатньо коштів, його члени зможуть визначати окремі напрямки, які вони б хотіли розвивати, і кожен зможе інвестувати саме у ті ініціативи, які йому подобаються більше…

Так, я називаю це інвестицією, хоча представники бізнесу можуть зі мною і не погодитися (посміхається). Реальність у тому, що вклавши гроші у нас, ви не отримаєте миттєвого ефекту , оскільки у цьому випадку все «виростає» в трохи іншому руслі. Ми не можемо пообіцяти, що завдяки нам, до вас на фірму, чи на підприємство, прийде 15 «бійців», які відразу почнуть креативити на вистрелювати супер ідеями. Ні… Але я можу точно сказати, що люди, які навчаються в рамках наших програм, стають іншими та впливають на місто в позитивному  сенсі. Потрібно розуміти, що освіта дає довготривалий ефект, який, перш за все, проявляється через формування цінностей. А вже цінності спонукають людину розбудовувати «здорове» суспільство.

– Які заходи проходять у рамках Клубу соціального інвестора?

– Ми запланували раз на три місяці організовувати збори членів клубу та хочемо проводити вїзди(частіше робити це не вийде, оскільки членами клубу є дуже зайняті люди). 
Як приклад, ми домовилися про візит до Івано-Франківська, де нас детально ознайомлять з їхнім величезним інноваційним проектом «Промприлад. Реновація» (Це – інноваційний  центр на базі старого заводу, який працює на перетині чотирьох напрямків розвитку регіону: нової економіки та урбаністики, сучасного мистецтва та освіти. Це проект зі сфери імпакт-інвестування, де інвестори одночасно вкладають в соціальний вплив на регіон та отримують повернення інвестицій у вигляді дивідендів, - ред.). Нам дуже цікаво подивитися, яким чином вони це роблять, оскільки й самі маємо у місті фабрику «Лучанка», яку ще не знесли під нуль та не звели там щось інше. Можливо і там можна зробити щось подібне? Чому ні? 

Ми проводитимемо зустрічі на різні тематики, запрошувати когось до нас, їздити у гості. Хочемо, щоб цей клуб був акселератором інновацій в Луцьку! 

– Слухаючи твої відповіді, я розумію, що Клуб соціального інвестора, з-поміж іншого, поширюватиме серед суспільства таке поняття, як соціальна відповідальність. Наостанок, розкажи, що особисто для тебе означає бути соціально-відповідальною людиною?

– По суті це термінологія з бізнес-середовища, оскільки у великих компаніях, зазвичай, є передбачена частина коштів, яка може бути спрямована в якусь соціальну сферу.  Ставлюся до цього дуже позитивно. 

Єдине, чого я не розумію, це коли кошти акумулюють в якесь загальноміське прибирання чи щось подібне. Це неефективно, оскільки таким чином проводиться боротьба з наслідками, а причини не вирішуються. 

Загалом ж, чим більше буде соціально-відповідального бізнесу, тим краще. Я б точно користувався послугами таких компаній. 

Звісно, я дуже радітиму, якщо юридичні особи, які мають додаткові кошти, також вирішать інвестувати їх у наш проект. Молодіжний центр має масу можливостей, які ми можемо впровадити для посилення нашої молоді. Тому, запрошую (посміхається).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів