Поділитись:

У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)

Четвер, 11 квітня 2019, 04:22
У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)

У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань.

Про це Суспільному розповів краєзнавець Ігор Левчук.  

Фрагмент мацеви виявили на будівельному майданчику навпроти Луцького автозаводу та перевезли на меморіальний комплекс жертвам Голокосту.

Кілька днів тому на вулиці Рівненській під час риття траншеї знайшли єврейський надгробок, розповідає екскаваторник Вадим Яцушек.

«Рили під газ траншею і щось там вирили. Я бачив той обломок. Скільки тут копаю, нічого не попадало, щоб було пов’язане з кладовищем.»

Фрагмент могильної плити міг потрапити сюди зі зруйнованого після війни єврейського цвинтаря, що був розміщений неподалік нинішнього проспекту Волі, каже місцевий житель Микола Байсарович.

«Ці надгробки зі старого кладовища. Будувався автобусний парк. Там валили все при радянській вдалі. Все знищували. Валялися черепа. І оце звідти брали каміння і укладали дорогу. Ніякого кладовища тут не було», – каже чоловік.

Про знахідку фрагменту надгробка повідомили луцьким євреям, розповідає представниця Іудейської ортодоксальної громади Ханна Матусовська.

«Ми під’їхали туди. Звернулися до охорони. Нам охорона показала. Дослідили територію чи ще є фрагменти. Більше не знайшли. На щастя чи на жаль. І оцей фрагмент вирішили сюди привезти, тут є велика кількість фрагментів із єврейських кладовищ міста.»

На історичному місці в урочищі Причищизна здійснили обряд та молитву, продовжує Ханна Матусовська.

«Там дата смерті. Євреї не пишуть дату цифрами. Вся інформація нанесена буквами івритськими.»

Меморіальний комплекс жертвам Голокосту відкрили 1990-го неподалік цукрового заводу,  на місці масового розстрілу євреїв розповідає краєзнавець Ігор Левчук.

«Саме тут знаходиться весь довоєнний Луцьк. На той час єврейська громада складала 70 %. Тут знаходяться ям,  в яких жінки, діти. На жаль, місце має мало уваги. Мало хто знає, що воно тут знаходиться.»

Поряд пам’ятки місцевого значення  краєзнавець показує гори відходів  заводу.

«Сьогодні поруч неї знаходиться смітник. Він в охоронній зоні пам’ятки місцевого значення, яка повинна сягати 50 метрів –згідно дебенів. Подібні речі, є ганебними для пам’яті лучан, які лежать в цих ямах. І ця меляса, яка стікає під час дощу , тече на їх кістки. Це неприпустимо для моральних принципів, які повинна сповідувати людина будь-якої національності.»

До знімальної групи, яка пішла за коментарем до керівництва заводу, ніхто не вийшов. Представники ортодоксальної іудейської релігійної громади розповіли, що по цій ситуації готують звернення до місцевої влади, аби та переглянула законність місцезнаходження звалища.

У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)У Луцьку знайшли фрагмент надгробку з єврейських поховань (відео, фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменем Аллаха: як живуть у Луцьку мусульмани

Надрукувати
мітки:
коментарів