Поділитись:

Які продукти можуть подешевшати влітку

Неділя, 08 травня 2016, 17:40
Які продукти можуть подешевшати влітку

Ціни на товари змінюються через ціни на сировину. Експерти прогнозують здешевшання деяких продуктів.

Незважаючи на кризу, інфляцію і нестабільний курс долара, ціни на деякі продукти радують зниженням. Згідно з даними Держкомстату, з початку року подешевшали яйця, картопля, рис, сало, цукор, капуста, цибуля. А ось хліб, гречка, сметана, вершкове масло і соняшникова олія, сир, буряк подорожчали. Окремі товари змінилися в ціні не на 1-2 грн, а навіть на 10 грн і більше, – повідомляє "Сегодня".

З січня до квітня багато товарів не дуже подорожчали. У цей список, наприклад, увійшли куряче м'ясо, житній хліб, молоко. Таке зростання цін пояснюється невисокою інфляцією (1,5% в I кварталі). А ось подорожчання сиру, сметани, вершкового масла відбулося через збільшення вартості сировини, упаковки, інших витратних матеріалів.

"Якщо ціни на "молочку" можна утримувати, оскільки це популярний товар, то йогурти, сметана дорожчають, адже, наприклад, в рамках переходу на євростандарти виробники закуповують молоко у перевірених фермерів, а не у звичайного населення. Виросла в ціні і упаковка", – пояснила менеджер оптової мережі Ольга Даниленко.

Які продукти можуть подешевшати влітку

Разом з тим до літа трохи подешевшали овочі – це традиційно пов'язано з розпродажами старих запасів, пояснює керівник аналітдепартамента агентства "ААА" Марія Колесник, адже скоро з'явиться новий урожай, так що картопля, морква, цибуля будуть падати в ціні до осені.

"А ось різке, в два рази, падіння цін на яйця сталося через зниження експортних оборотів і збільшення обсягів цього товару на внутрішньому ринку", – говорить Колесник.

Крім зниження вартості овочів (ціна на кіло картоплі до осені впаде до 2-3 грн), експерти прогнозують, що влітку подешевшають м'ясо, молоко, але незначно – на 2-5%, або 1-2 грн.

"Влітку дешевшають корми, багато виганяють худобу на пасовища. Це допомагає знизити вартість вітчизняного м'яса і молока", – зазначає Колесник.

Крім того, експерти говорять, що влітку будуть стабільні ціни на хліб і яйця, а крупи можуть знизитися в ціні, оскільки до осені очікується хороший урожай кукурудзи, ячменю, пшениці.

"У нас великі посівні площі зернових. Ціни на них можуть впасти. Але ось гречка не подешевшає (з січня подорожчала з 25 до 32 грн), бо її менше засівають, вона не така вигідна для продажу", – говорить економіст Олександр Охріменко.

Надрукувати
мітки:
коментарів