Поділитись:

Свій-чужий кредит: що робити, якщо у спадок ви отримали чужі борги

Середа, 10 квітня 2019, 09:00

Лучани доволі часто відмовляються від отримання спадщини. Тому що разом із спадком вони отримують і кредит померлого родича, який той не виплатив за життя. У випадках, коли успадковане майно не має великої цінності, такі кредити стають непосильним тягарем для людини. Тоді виникає логічне запитання: як звільнитися від загалом-то чужого боргу і не втратити успадковане майно?

«Якщо вартість боргів у спадок більша, ніж самого спадкового майна, то простіше від такої спадщини відмовитися. Якщо ж менша, то варто приймати спадщину і виплачувати кредит. Бо до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті», – пояснює юрист Валентин Хаймик.

Валентин Хаймик

Юрист каже, що спадкоємець не зобов’язаний сплачувати відсотки, пеню і штрафи, нараховані за прострочення оплати кредиту. Банк повинен скасувати всі відсотки. Спадкоємець до моменту вступу в спадщину не має зобов'язань по боргу. Відповідно повинен сплатити лише ті платежі, які встановлені на день смерті боржника. Проте така позиція Верховного суду не зупиняє банки вимагати у спадкоємців сплати пені і відсотків по кредитах. 

«Якщо померлий боржник мав страхування від смерті чи поліс страхування від нещасних випадків, то спадкоємці мають можливість отримати виплату і відшкодувати успадкований кредит. Все залежить від того, які страхові випадки покриває договір страхування та які його умови. Бувають випадки, коли люди, які оформили страховку в банку під час отримання кредиту, вчасно не внесли страховий платіж. І в разі настання страхового випадку не могли розраховувати на страхові виплати», – пояснює Валентин Хаймик.  

З його слів,  страховик може не виплатити коштів при форс-мажорних обставинах. Таких як воєнні дії, стихійне лихо, громадські заворушення. Страховка також може не діяти і тоді, коли застрахована особа навмисне робить щось, щоб отримати страхові виплати.

Зі слів юриста, якщо з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину минуло 6 місяців, а банк за цей час не пред’явив своїх вимог до спадкоємця, кредит анулюється. Проте, якщо кредитори не знали або ж не могли знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, вони мають право вимагати погашення кредиту протягом 6 місяців з моменту коли кредитори дізналися про прийняття спадщини. Якщо кредитори і у ці строки не пред'явили свої вимоги, то вони не можуть вимагати погашення кредиту.

Як розповіла керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанку» Світлана Литвин, лучани доволі часто відмовляються від спадщини. Це у тих випадках, коли отриманий у спадок кредит дорівнює або є меншим від успадкованого майна. Прикладів уникнення виплати немає. Проте лучани часто намагаються ухилитися від сплати кредиту.

Світлана Литвин

«За законом, спадкоємці повинні погасити заборгованість. Якщо вони відмовляються від спадщини, то відповідно родина не отримує ні майна, ні боргів. Через рік “незатребуване” майно судом визнається «відмерлим» та переходить у власність територіальної громади», – каже Світлана Литвин.

А от у випадку, коли людина відмовляється виплачувати кредит, справа вирішується через суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПриватБанк відновлює "теплі" кредити для ОСББ

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
26 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
15 лютого 2024
21 грудня 2023
19:19
28 листопада 2023
30 жовтня 2023
11 жовтня 2023
09 жовтня 2023
07 вересня 2023