Поділитись:

Заручники "збою" системи: як повернути втрачену субсидію

Понеділок, 08 квітня 2019, 11:10
Заручники «збою» системи: як повернути втрачену субсидію

Жителі кожної 10-ї квартири в Україні не платять комуналку. Середній борг одного домогосподарства – під три тисячі сімсот гривень, це підрахунок Держкомстату.

Українці винні комунальникам 70 мільярдів гривень: 22 мільярди – за опалення і гарячу воду, шість – за електроенергію і 4 – за утримання будинків. Але найбільше недоплачують газовикам – 33 мільярди, – пише "Сегодня". 

Список боржників поповнили ще й субсидіанти. Тисячі людей не отримали компенсації живими грошима. Пенсіонери, які отримують виплати через Укрпошту, очікували, що готівкові принесуть листоноші.

А через збій в системі компенсація впала на рахунок в "Ощадбанку", а субсидіантам забули сказати про це. Хто встиг зайняти гроші і оплатив рахунки – залишився в списку на видачу готівки. Інші – вилетіли. Як повернути кошти тим, хто став заручником ситуації і чи не дасть збій система і в цьому місяці?

В Міністерстві соціальної політики кажуть: переважна більшість таких помилок вже виправлена. 

І зараз – в квітні – практично всі пенсіонери повинні отримати субсидії готівкою разом з пенсією. Що їхати вже нікуди не доведеться. Запевняють також, що люди, які так і не змогли забрати субсидію за березень, гроші ці не втратять.

"Вони можуть її отримати протягом трьох місяців – ці кошти на них чекають в Ощадбанку. Ось в березні, квітні, травні ці люди абсолютно спокійно можуть отримати свої гроші в банку", – запевняє Віталій Музиченко, начальник департаменту Міністерства соціальної політики.

Але є ще одна проблема – люди, які так і не отримали субсидію – не можуть розрахуватися за газ і інші послуги. Чи не вважатимуть їх за це боржниками? І чи не заберуть тому субсидію? В Мінсоцполітики запевняють – хвилюватися з цього приводу не варто.

"Проблем у людей за цим критерієм не буде. Їх ніхто не позбавить субсидії", – запевняє чиновник.

Більшість людей субсидію за березень вже отримали. 

"Це перша спроба запустити цей механізм, по суті з нуля. Ми повинні розуміти, що державна служба спрацювала добре, тому що таких фактів було небагато, вони не були масовими", – говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Більшість людей дійсно отримали субсидію готівкою без будь-яких проблем. І тепер – головне питання – чи витратять вони цю готівку на оплату газу, електрики та інших комунальних послуг? Або понесуть гроші на ринок – купувати, наприклад, їжу?

У Мінсоцполітики кажуть: людей, які отримають субсидію готівкою і не платять за комунальні послуги впродовж одного місяця, переведуть назад в безготівкові субсидії, тобто на систему, яка була раніше. Якщо борги накопичуватимуться і далі – субсидії просто позбавлять.

Головне, що тепер – чим раціональніше ви користуєтеся водою, газом, електрикою, чим більше економите – тим більше грошей вам залишається на інші потреби. У квартирі це зробити важче. Можна готувати на кілька днів, можна економно мити посуд.

Але справжня економія – ось де – опалення. Оскільки субсидію видають готівкою, людям вже не байдуже, чи є в їхньому будинку лічильник тепла – є сенс домагатися його встановлення.

А ще краще – на кожній батареї варто встановити регулятор і пристрій, який фіксує кількість спожитого тепла. Однак в Мінсоцполітики не очікують, що після монетизації всі масово почнуть утеплювати будинки, міняти газові котли на більш сучасні – для цього потрібні великі гроші. Але головне зараз – змінити свідомість людей.

Середній розмір субсидії по країні зараз – 1 700 гривень. Для людей, які обігрівають приміщення газовими котлами – ця сума зазвичай ще більше. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів