Поділитись:

А раптом: експерти пояснили, чому українці голосували за Зеленського

Субота, 06 квітня 2019, 12:00

Володимир Зеленський отримав велику підтримку майже у всіх областях України. 

Чому так сталося і у чому феномен Зеленського, говорили у ток-шоу Протилежний Погляд 4 квітня. 

"Мало хто пов'язував посаду президента з посадою головнокомандувавча чи з людиною, яка представляє країну на міжнародній арені. На мою думку, це перші вибори, коли насправді дуже активно в медіасередовищі нарешті обговорювалося питання повноважень президента. А раніше все танцювало навколо пенсій, зарплат, зубожіння тощо. Люди пов'язують свої біди з поганим президентом. По-друге, це звичайна незрілість суспільства, коли, голосуючи, люди вибирають просто нову людину. Мовляв, цього спробували, цей поганий, а давайте ще цього спробуємо. А раптом", – пояснив ситуацію журналіст Юрій Ричук. 

Політолог Тарас Літковець зауважив, у політичній свідомості українців перша особа асоціюється із вождем, який вирішує всі питання. Однак люди не можуть пояснити, чого чекають від Зеленського-президента. І навіть сам Зеленський, ймовірно, не усвідомлює, що його чекає. 

"Усіх, хто проголосував за Зеленського, я запитую: "Чого ви очікуєте від нього після обрання президентом?" Ніхто, незалежно від віку, нічого путнього сказати не може. А в нашій традиції ненависть до президента починається одразу після виборів навіть до того, як він хоча б що-небудь зробить. Тут людина без досвіду, він звик, щоб його закидали квітами, фотографувалися. А згодом можуть закидати гнилими помідорами. Він вже від журналістів не втече. Він не уявляє, йому буде страшно, якщо він переможе", – зазначив Тарас Літковець. 

Натомість журналіст Святослав Зелінський запевнив: те, що в Зеленського нема політичного довсіду, – не біда. 

"Що таке головнокомандувач? Ми собі уявляємо такого Наполеона, який сидить і шаблею керує військами. На фронті вирішує питання керівник Генерального штабу. А головнокомандувач – це політична фігура. По-перше, Зеленський володіє англійською, а це вже непогано. А, по-друге, є цілий штаб, який буде допомагати. Я не робив би з цього трагедії. Чинна влада не зробила українську мову домінантною, модною, а середовище не може бути безмовне, тому воно знову підняло свою мову – російську. І я не бачу в цьому великої трагедії, я думаю, що все буде добре. Хай будуть одні вибори, потім наступні, а через півроку – ще одні. Але Україна дуже швидко пройде той шлях, який інші країни проходили через 100-200 років. Усе в нас буде добре", – наголосив він. 

Керівник спецпроекту "Порошенко в Луцьку" Юрій Моклиця припустив, що людей якраз спокушала "біла пляма невідомості". 

"Мені здається, оця біла пляма невідомості і спокушає тих людей, які особливо не хочуть вникати. Адже коли ти починаєш вникати, то розумієш, що ті, що нові, вони вже не такі нові. А на Зеленського вже нема де клеймо ставити (і офшори, і схеми з "Приватбанком", і що хочеш), але все це сприймається, мовляв, він ще не особливо вкрав. Для мене загроза одна, я її бачу: зараз протистояння проукраїнського і проросійського кандидата. Зеленський вирощений і викоханий на російському шоу-бізнесі", – зауважив він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів