Поділитись:

Без ескізів і "ляпів": як "волинський Фаберже" створює мереживні писанки (відео)

Четвер, 04 квітня 2019, 16:30
Без ескізів і

Анатолія Бойка, який проживає у Володимирі-Волинському, називають волинським Фаберже, адже його мистецькі шедеври багато чим нагадують творіння відомого майстра Карла Фаберже.

Витвори Анатолія Бойка філігранно точні й ювелірно вишукані. У своїх роботах Анатолій застосовує власні техніки, секрети яких не розповідає. В основі – справжня яйцева шкаралупа, яку, виявляється, можна розтягнути вшестеро. Робота на природній основі – це збереження давнього українського культу яйця, що символізує зародження життя. А прикрашає основу автор коштовними каменями й благородними металами. І все робить лише сам. Про це йдеться у сюжеті Андрія Гнатюка. 

До того ж митець не робить ескізів, працює на матеріалі одразу. Техніка, яку винайшов Анатолій, повністю заперечила науковий факт про міціність кальцію і крейди. Якщо робота з якимсь яйцем не пішла, то він її зупиняє назавжди, адже майстер хоче, аби виріб був якісний із самого початку. Його роботи служитимуть століттями, якщо їх берегти,  – каже Анатолій. 

Затрати на створення одного яйця немалі, в середньому собівартість одного вироба становить 250 грн, але є й такі, ціна яких в рази вища. Створювати оригінальні пасхальні яйця пан Анатолій почав десять років тому. Перші роботи зберігає вдома, але показувати комусь соромиться. 

Роботи майстра зараз експонуються у Південній Кореї, Італії, Греції, США, Канаді, Німеччині, Франції, Туреччині, Іраку, Англії, Японії, Ірані, Італії, країнах Африки. 

Попри нагороди, митець живе на мінімальну пенсію і зароблене від продажу своїх виробів, 25 % доплати отримує за звання заслуженого майстра. У 30 років чоловікові пожиттєво призначили групу інвалідності через контузію, яку отримав у радянській часи, однак жодного військового статусу пану Анатолію не дали. Пенсійна реформа зняла доплату за вісім років стажу. Дечим допомагають друзі, адже чоловік постійно закуповує матеріали для роботи. На кожну митець видає сертифікат, скріплений особистою печаткою. Це означає, що виріб можна вивозити за межі українського кордону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучанин створив найменший автомобіль в Україні (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів