Поділитись:

Волинянин встановив сонячні батареї і продає світло державі

П'ятниця, 06 травня 2016, 14:33
Волинянин встановив сонячні батареї і продає світло державі

Волинянин Віталій Урбанович встановив на даху власного будинку 45 сонячних батарей.

Отримати хоч якусь вигоду інженер спочатку не сподівався. Дороге обладнання чоловік закупив із цікавості, та вже два роки має домашню сонячну електростанцію й продає енергію державі. Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин "Огляд дня".

Кілька років тому Віталій Урбанович випадково потрапив на семінар з енергоощадності. Чоловік усе уважно вислухав і взявся експериментувати. Документацію разом із юристом виготовив за три тижні.

"Спочатку було важко. Було певне нерозуміння, адже це все нове. Деякі люди намагалися допомагати та роз'яснити, як все зробити правильно. Проте були і такі, які намагалися всіляко заплутати й завадити справі", – розповів власник сонячної електростанції Віталій Урбанович.

Сьогодні ж чоловік не платить за спожиту електроенергію та ще й продає світло державі. Першого місяця заробив усього 73 гривні. Проте тепер щомісяця має більш ніж 9 тисяч гривень.

Наразі на Волині самі забезпечують себе сонячною енергією четверо господарів, а надлишок продають державі.

Уся станція обійшлася Віталію Урбановичу майже у 10 тисяч євро. Тож чистий прибуток інженер зможе отримати не раніше, як за чотири роки.

"Держава зацікавлена в таких проектах, але вона не стимулює ці процеси. Наприклад, можу сказати, що кредитна політика країн Західної Європи якраз в тому і полягає, щоб надавати підприємцям безвідсоткові кредити. Тобто витрати на встановлення покриваються за рахунок бюджету, а в Україні цього поки немає. Працює лише одна програма з енергозбереження", – прокоментував директор із комерційних питань ПАТ "Волиньобленерго" Дмитро Іванов.

Однак, і фахівці, і сам продавець сонячної енергії наголошують, що в Україні ще й дороге устаткування, яке простіше привезти з-за кордону. До того ж, бракує просвітницької роботи серед населення.

"Треба людям чітко пояснювати, які преференції, переваги й економічні вигоди будуть мати і великі, і малі підприємства, що будуть впроваджувати відновлювальні джерела енергії", – зазначив експерт Василь Байцим.

Заохотити людей можна тарифами і дотаціями, а ще – чітко виписаними законами. Та ні одного, ні іншого в Україні поки що немає. Відтак, люди вчаться заробляти, освоювати складні науки й проходити паперову тяганину самостійно.

Тим часом Віталій Урбанович продовжує власні експерименти і вже планує купівлю нової партії сонячних батарей.

Надрукувати
мітки:
коментарів