Поділитись:

За більшу зарплату: в Польщі вчителі погрожують страйком під час іспитів

Вівторок, 02 квітня 2019, 19:36

Учительські профспілки вимагають підвищення заробітної плати і погрожують безстроковим страйком під час іспитів у школах.Зокрема голова Профспілки польських учителів Славомір Броняж заявив, що наразі немає передумов припиняти рішення про страйк.

Про це інформує Польське радіо. 

Як він додав, результат наступної зустрічі, яку запланували на 2 квітня, залежатиме від урядової сторони:

«Пропозицій, які ми поклали на столі, та зауважень щодо способу досягти таких результатів, уряд не ухвалив. Отже, нам залишається розраховувати на завтрашній перелом. Я надіюся, що урядова сторона добачає серйознсть ситуації, її складність, і перестане робити зауваження, що це протест із політичним підтекстом».

Уряд пропонує пришвидшити планований третій транш підвищення заробітної плати із січня на вересень, «допомогу на старт» для вчителів-стажистів, скорочення їхнього стажування (а отже, пришвидшення можливості службового підвищення), зміну системи оцінення роботи вчителів та встановлення мінімальної ставки за виховательську роботу. Як вважає Профспілка польських учителів, ці пропозиції є повторенням того, що педагоги відкинули вже на початку року.

Якщо заробітна плата не зросте на 1000 злотих (232 євро), Профспілка польських учителів, яку підтримує Форум профспілок, погрожує почати за тиждень безстроковий страйк. Планований протест збігається із іспитами на закінчення гімназії та восьмого класу початкової школи.

Профспілка польських учителів повідомила, що до протесту хоче приєднатися майже 80 відсотків шкіл, проте Міністерство національної освіти наводить інше число – майже 60 відсотків. Уряд запевняє, що екзамени в школах відбудуться. Представники Ради міністрів нагадують про постійне зростання платні освітян протягом останнього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів