Поділитись:

Морські жителі Маріанського жолоба харчуються пластиком: дослідження

Вівторок, 02 квітня 2019, 06:48

Люди руйнують власну планету. Вони засмічують все навколо пластиковими відходами. Як довго ви використовували цей поліетиленовий пакет, в який ви поклали банани? Тепер він переживе вас на полігоні. Або ж в гіршому випадку він опиниться на дні океану. Вчені з Університету Ньюкасла стверджують, що, ймовірно, всі морські екосистеми потерпають від забруднення.

Ми звикли думати, що одного дня ми просто зберемося разом і вичистимо все від сміття. Але чи справді ми готові до цього? Нещодавно вчені виявили, що морські жителі поглинають шматочки пластику навіть у найглибоководнішому серед відомих водних географічних об'єктів – Маріанському жолобі, – повідомляє інтернет-портал technology.org.  

До того ж, елементи мікропластику були виявлені в п'яти інших районах з глибиною понад 6000 метрів. Уявіть собі! Ці темні, холодні глибоководні об'єкти знаходяться на шаленій відстані від людської діяльності, але, не зважаючи на це, ми змогли забруднити і їх!

Багато сміття, яке не розкладається природним шляхом – опиняється в річках. Вони розбиваються там на маленькі шматочки й впадають в океани. Деякі з них навіть не розпадаються і значною мірою формують острови сміття в океані. Ба більше, велика кількість пластикових відходів залягають на саме дно морів та океанів. Зараз вчені знайшли докази того, що наші відходи пластмаси зараз споживаються місцевими організмами, впливаючи на цілі екосистеми. Можна з упевненістю сказати, що на цій Землі немає жодних екосистем, які не потерпають від забруднення.

Згодом ця непроста екологічна ситуація ставатиме дедалі гіршою. Як тільки сміття потрапляє в такі водні западини – йому більше нікуди діватись. Тому, залишаючись там, сміття стає своєрідним кормом для морських тварин. Доктор Алан Джеймісон, керівник дослідження, сказав:

«Якщо ви забруднюєте річку, її можна очистити. Якщо ви забруднюєте берегову лінію, її можна розбавити припливами. Але, у найглибшій точці океанів, він просто сидить там».

Так що тепер? Ми усвідомлюємо, що ми повинні обмежити використання пластику. Наступного разу, коли ви прийдете в  продуктовий  магазин, запитайте себе: "Чи дійсно мені потрібен цей пластмасовий пакет?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза сміттєвого колапсу у Луцьку: через рік не буде куди вивозити відходи

Надрукувати
мітки:
коментарів