Чек-лист виборця: що робити, аби проголосувати

Неділя, 31 березня 2019, 09:32

Виборчі дільниці в Україні розпочали роботу о 8 ранку. Вони працюватимуть до 20:00 неділі. Взяти участь у  голосуванні сьогодні зможуть майже 30 млн українських виборців. Мова йде повнолітніх українців, які мають відповідний паспорт громадянина чи тимчасове посвідчення громадянина. А для військових підставою для отримання бюлетеню є військовий квиток.

Близько 300 тисяч громадян скористалися правом тимчасово змінити місце голосування.

На дільниці, до якої закріплений виборець, після пред’явлення документу він отримує бюлетень. Цього року він рекордно довгий через значну кількість кандидатів — 39 осіб.

Голосувати потрібно особисто і виключно в кабінці. Агітувати на дільниці заборонено. Так само, як і голосувати за когось. Позначка напроти ім’я кандидата повинні бути зрозумілою. Обирати кілька варіантів не можна. Таким чином ви зіпсуєте бюлетень. А після голосування документ варто опустити в скриньку, дотримуючись таємниці голосування. Тобто не вигукувати за кого ви віддали голос.

На дільниці можуть бути спостерігачі. Загалом в Україні працює понад 2 тисяч міжнародних спостерігачів.

Безпеку виборців під час голосування забезпечуватимуть 135,4 тисячі співробітників МВС. Якщо ви вважаєте, що ваше право порушене — зверніться із заявою до виборчої комісії, поліції чи суду.

Національний екзіт-пол у першому турі проведе консорціум трьох соціологічних центрів - КМІС, фонд Демократичні ініціативи та Центр Разумкова. У ході цього дослідження опитають близько 17 тис. виборців на 400 дільницях. Соціологи сподіваються, що похибка результатів не перевищить 2,5% для лідерів і буде в межах 0,5-1% для інших кандидатів.

Крім того, власні екзіт-поли проводитимуть деякі телеканали країни.

Першою (о 23:00 за Києвом 30 березня) відкрилася виборча дільниця в столиці Австралії Канберрі.

Загалом близько 400 тис. українців включені до списків виборців для голосування на закордонних дільницях. Українці голосують у 72 країнах світу. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Вибори почалися: на Волині вже викликали поліцію для фіксації порушення