Поділитись:

Волинський березовий сік п'ють навіть за кордоном (фото, відео)

Субота, 30 березня 2019, 17:30
Волинський березовий сік п'ють навіть за кордоном (фото, відео)

Збір березового соку цієї весни лісівники Волині розпочали на початку березня.

Про це повідомляють на сайті Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. 

У планах державних лісогосподарських підприємств – зібрати 550 тонн. Вже є – більше 300. Частина соку реалізовується сирцем, частина йде на переробку. А консервованим соком Волинь славиться далеко за межами області і навіть країни.

Волинський березовий сік п'ють навіть за кордоном (фото, відео)

Волинь – єдина область, де при державних лісогосподарських підприємствах збереглися і працюють консервні цехи.

Переробкою березового соку займаються шість підприємств, які підпорядковуються Волинському обласному управління лісового та мисливського господарства, а саме: ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Цуманське ЛГ», ДП «Колківське ЛГ», ДП «Ковельське ЛГ», ДП СЛАП «Любешівагроліс».

В асортименті – сік березовий з цукром, сік березовий з лимоном, сік березовий «Бадьорість», брезово-яблучний, березовий на м’яті, березово-журавлиний, березово-чорничний, сік березовий із шипшиною та ін.

Волинські лісівники не використовують хімії чи барвників при приготуванні соку.

Найоригінальніші види продукції виготовляють на консервному цеху ДП «Цуманське ЛГ».

Серед чималого асортименту – органічний сік, який виготовляється на Волині за особливою рецептурою. Сік органік здобув популярність навіть серед населення Америки та Ізраїлю, де нині побутує культ здорового харчування. 

Волинський березовий сік п'ють навіть за кордоном (фото, відео)

Американська компанія вже не перший рік є партнером консервного цеху ДП «Цуманське ЛГ». Варто зазначити, що березовий сік з Волині розповсюджується у фітнес-центрах та закладах оздоровлення як особливо поживний та корисний напій.

Волинський березовий сік п'ють навіть за кордоном (фото, відео)

Процесу виготовлення соку із позначкою «органік» передує особливий процес збору – лише у скляні банки.

Місцеве населення теж щороку вигадує нові рецепти консервації березового соку, адже свіжим його багато не вип’єш – з лимонами, чаєм каркаде, гілочками смородини.

Перший сік – найсмачніший, і хоча сонця ще  мало, він солодкий і прозорий. Як тільки на дереві почнуть розпускатися бруньки,  сік помутніє і навіть перестане йти. Тому все має бути вчасно. Саме тому тривалість сезону заготівлі березового соку дуже тісно пов’язана із погодними умовами. Про це розповідає головний лісничий ДП «Цуманське ЛГ» Сергій Ребар.

Волинський березовий сік п'ють навіть за кордоном (фото, відео)

Начальник консервного цеху Зінаїда Рябчун зазначає, що цього сезону у цеху буде виготовлено 15 видів березового соку. А вже третій рік поспіль тут виготовляють органічну продукцію.

«Це – сік без додавання лимонної кислоти, без цукру. Такий, як його привезли з лісу. Щодо його виготовлення – особливо  жорсткі умови не лише при зборі, а й при виробництві. Навіть усі миючі, дезинфікуючі засоби мають бути органічні. Сік, звісно, дуже корисний тим. Це – «комора» поживних речовин, мікроелементів, вітамінів», – розповідає Зіна Богданівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Березовий сік з Волині підкорив американців

Надрукувати
мітки:
коментарів