Поділитись:

Приміщення без вікон, агітація на стовпах: що було не так у виборчій кампанії на Волині

П'ятниця, 29 березня 2019, 13:19

Впродовж виборчої кампанії із 44 кандидатів 24 проявляли хоч якусь агітаційну активність на території Волині. В їх перелік включені й ті, хто знявся з перевиборної гонки. Нагадаємо, що нині є 39 кандидатів.

Такі дані 29 березня під час підсумкової прес-конференції повідомила координатор Громадської мережі ОПОРА на Волині Катерина Шарпата.

Спостерігачі зафіксували 14 особистих візитів кандидатів в область. Деякі з них приїжджали кілька разів. В онлайн-медіа зафіксовано 284 матеріали щодо кандидатів, а в друкованих 115. Окрім цього політики використовували й інші методи: зовнішня реклама, намети, телебачення тощо.

Протягом березня значно зросла кількість інформації, яка носить ознаки чорного піару стосовно рейтингових кандидатів.

Серед найтиповіших порушень — це розміщення агітаційної продукції без вихідних даних чи у заборонених місцях. Траплялося, що агітацію розміщували у приміщеннях комунальної власності, дільничних виборчих комісії, а афіші про приїзд кандидатів — на опорах електромереж.

Уже розпочався процес передачі бюлетенів до комісій. Загалом він відбувається спокійно. Окрім випадку, коли комісіям передали штамп «вибув» до відповідної постанови.

Проблеми виникли із самими умовами для ДВК. Не всі органи місцевої влади та самоврядування вчасно забезпечили приміщеннями та технікою і канцелярією. Проблемою також є масові заміни у складі окружних та дільних виборчих комісій. Занепокоєння викликає те, що раніше ЦВК провело навчання для членів комісій. «Заміни» ж не встигли його пройти. Тож чимало членів працюють без досвіду та фахового навчання.

Окрім цього були проблеми із початком роботи комісій. Затяжним цей процес був, зокрема, у Ківерцівському районі. Вони запрацювали з тижневим запізненням через зміну голів окружної виборчої комісії.

Також до цілодобової охорони на ДВК приступили поліцейські. Браку кадрів спостерігачі не помітили. ОПОРА також підготувала пам’ятку щодо виборів для самих правоохоронців.

Загально найбільше питань у громадян щодо зміни місця реєстрації для волевиявлення, повідомила омбулдсмен від громадської мережі ОПОРА на Волині Євгенія Коваленко. 

ЧИТАТИ ВСЕ ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019 НА ВОЛИНІ

 

Надрукувати
мітки:
коментарів