Поділитись:

Які волинські ЗМІ піарили кандидатів у президенти "по-чорному"

П'ятниця, 29 березня 2019, 09:38

Упродовж березня 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області виявили 13 випадків застосування брудних технологій та «чорного піару» проти трьох кандидатів у президенти.

Зокрема, 12 публікацій з негативною інформацію спостерігачі виявили в обласних та районних газетах, а на вулицях Луцька поширювали друковану газету
одного з кандидатів, повністю присвячену критиці іншого кандидата, – інформує організація. 

7 березня 2019 року в Локачинській районній газеті «Селянське життя» в рубриці «Офіційно» опубліковано матеріал з таким заголовком: «Трудова еміграція: коли українська молодь зароблятиме в Україні» з позитивним змістом щодо кандидата в Президенти Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») та з негативним змістом щодо кандидатів Петра Порошенка (самовисування) та Володимира Зеленського («Слуга народу»), без відповідного маркування.

У газеті «Волинські новини» за 7 березня виявлено статтю під назвою «Перший тюремний строк, а не другий президентський» з негативною інформацією про Петра Порошенка. Матеріал опублікований в рубриці «Корупційний скандал». У публікації йдеться про корупційний скандал довкола «Укроборонпрому» та згадують Порошенка як чинного Президента. Однак завершена публікація словами «Якщо не зупинити це зараз, то можна лише уявити, що робитиме Порошенко у разі, якщо виграє вибори».

В обласній газеті «Волинь» за 7 березня опублікували матеріал під назвою «Спалить і себе, і державу. Українська інтелігенція виступила проти Зеленського» з негативною інформацією відповідно про Володимира Зеленського. Стаття розміщена у рубриці «Політика». У цьому ж номері газети в рубриці «Політика» опублікували ще один матеріал проти Володимира Зеленського під назвою «Чому Зеленський не повинен стати Президентом: 5 причин». У публікаціях кандидату нав’язують імідж «маріонетки».

Також на шпальтах газети «Волинь» виявили негативний матеріал про Юлію Тимошенко. Зокрема, йдеться про статтю під назвою «Російський слід агітаторів Тимошенко», в якій розповідають про нардепів з партії ВО «Батьківщина», які «скуповують голоси для Юлії Тимошенко».

Окрім того, в газеті «Волинь» за 14 березня розмістили публікацію під назвою «Кримінальна кампанія: Як Юлія Тимошенко намагається повернути собі другий шанс на вихід у другий тур». У матеріалі йдеться про двох кандидатів у Президенти – Юлію Тимошенко та Юрія Тимошенка. У статті зазначається, що «втрачаючи рейтинг, лідерка «Батьківщини» прагне підкупити вже не тільки виборців, а й інших кандидатів».

Схожа стаття опублікована в газеті «Програма-Панорама» за 14 березня під назвою «Як Тимошенко вибори купує: Третій скандал за місяць. П'ять мільйонів від Юлі для Юрія». У статті також йдеться про те, що «спроба купити кандидата в Президенти Юрія Тимошенка – вже третій фінансовий скандал у таборі Леді Ю за останній місяць».

14 березня в Локачинській районній газеті «Селянське життя» та Володимир-Волинській міській газета «Місто вечірнє» в рубриках «Офіційно» і «На власний погляд» опублікували статтю «Коли Україна стане членом НАТО» без відповідного маркування. Матеріал містить позитивні відомості щодо кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко та з негативним змістом щодо кандидатів Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Схожий матеріал майже з ідентичним змістом з'явився у Старовижівській районній газеті «Сільські новини» за 16 березня під назвою «Україна може не вступити до НАТО в найближчі роки» в рубриці «Політика». Таку ж публікацію виявили в газеті «Твій вибір» за 14 березня. Ідентична публікація за змістом, але з іншим заголовком, з'явилася і на шпальтах Шацької районної газети «Шацький край» за 14 березня під назвою «Чи стане Україна членом НАТО?» у рубриці «Політика». 15 березня стаття «Чи потрапить Україна до НАТО?» була опублікована і в Ратнівській районній газеті «Ратнівщина» в рубриці «Вибори-2019».

Крім того, як уже повідомляла ОПОРА, 22 та 23 березня у Луцьку поширювали газету з матеріалами негативного змісту щодо кандидата у Президенти Володимира Зеленського («Слуга народу»). Газету «The День!» виготовили на замовлення іншого кандидата у президенти – Сергія Капліна (Соціал демократична партія). Зауважимо також, що поширення ідентичного матеріалу зафіксували спостерігачі у містах Херсон, Харків, Одеса, Київ.

Нагадаємо: у лютому 2019 року ОПОРА виявила 12 «чорних» матеріалів у волинських друкованих ЗМІ, а у січні – 11 негативних матеріалів.

Зауважимо також, що у березні ще 35 негативних матеріалів виявили в онлайн-ЗМІ. Так, 7 березня на сайті «Район. Локачі» опублікували матеріал «Штаб Тимошенко планував потратити 84 мільйони на підкуп виборів в окрузі № 20», а 8 березня ідентичний матеріал опублікував «Район. Турійськ». Також 8 березня 2019 року в інтернет-виданні «Район.Горохів» розмістили статтю під назвою «Штаб Тимошенко передбачив на підкуп по Горохівському окрузі 84 мільйони». Цього ж дня на сайті «Район.Луцьк» опублікували матеріал «Штабісти Тимошенко заклали на підкуп лучан 59 мільйонів гривень». 8 березня на інтернет-ресурсі «Район.Рожище» опубліковано статтю зі схожим заголовком «Штаб Тимошенко передбачив на підкуп виборців 20 округу 84 мільйони гривень, - Генпрокуратура». Усі ці публікації містять негативний зміст щодо кандидата в президенти Юлії Тимошенко.

В мережі «Район.in.ua» у виборчому окрузі № 21 також з'явилося чотири публікації з ідентичним змістом і заголовком «Штаб Тимошенко передбачив 76 мільйонів гривень на підкуп виборців 21 округу». Відповідні матеріали виявили на сайтах «Район.Ковель», «Район.Ратне», «Район.Стара Вижівка», «Район.Шацьк».

В окрузі № 19 на сайті «Район.Володимир-Волинський» 7 березня з'явилася публікація «Штаб Тимошенко заклав на підкуп в окрузі № 19 майже 70 мільйонів гривень, – Генпрокуратура», а на сайті «Район.Любомль» – стаття «Штаб Тимошенко передбачив на підкуп волинян 369,2 мільйона гривень, – Генпрокуратура».

В окрузі № 23 8 березня на сайті «Район.Ківерці» опублікували матеріал  «Для підкупу виборців по 23 окрузі штабісти Тимошенко планували витратити майже 80 мільйонів гривень», на сайті «Район.Любешів» – «Штаб Тимошенко передбачив на підкуп виборців 23 округу майже 80 мільйонів гривень, – Генпрокуратура».

Окрім того, низку матеріалів негативного змісту виявили щодо Петра Порошенка. «Лідером» за їх кількістю стало видання «Під Прицілом», яке розмістило 22 відповідні матеріали. Серед численних публікацій, наприклад «Огидніше за Януковича: Порошенко штурхнув та схопив за носа чоловіка», «Він осатанів»: Порошенко дав ляпаса дівчині та влаштував її затримання», «Вже задовбали», – п'яний Порошенко зустрівся з солдатами та вибухнув гнівними звинуваченнями», «Порошенко купив у кандидата в президенти квоти у виборчих комісіях для фальсифікації», «У мережі глузують з Гаранта, який так боїться українців, що приїжджає інкогніто», «Порошенко нахабно надурив бійців 51 ОМБР» тощо. Варто наголосити, що видання  системно поширює негативну інформацію лише про одного конкретного кандидата – Петра Порошенка.

Нагадаємо, у частині 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Також згідно частини 5 статті 64 цього ж закону, забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 листопада 2020
11 листопада 2020
03 листопада 2020
27 жовтня 2020
26 жовтня 2020
25 жовтня 2020