Поділитись:

У Луцьку відкрили пам'ятну дошку загиблому в АТО медику

Четвер, 05 травня 2016, 17:35

На Луцькому базовому медичному коледжі з'явилася пам'ятна меморіальна дошка її випускнику – героєві російсько-української війни Олександру Сивому.

Відкриття відбулося у четвер, 5 травня, – повідомляє Волинська газета.

На відкриття зібралися його бойові побратими, викладачі та студенти коледжу. Багато хто знав цього патріота особисто. Прийшла і двоюрідна сестра Марія. Священослужителі Луцького кафедрального Свято-Троїцького собору освятили дошку, а дощ, що цього весняного сонячного дня, забіг до пам'ятного місця, дав якийсь високий знак усьому чесному товариству.

Автор меморіальної дошки Михайло Шумський розповів, що йому непросто було закарбувати у бронзі образ молодого воїна-медбрата.

"Досі доводилося створювати скульптури і пам'ятні дошки старшим людям, а тут зовсім молодий чоловік. Намагався передати через барельєф його характер і риси обличчя. Створив сім варіантів. Коли стали зважувати, на якому зупинитися, вибрали цей", – зазначив він.

Нагадаємо: рядовий, фельдшер медичного пункту роти "Світязь" Олександр Сивий брав участь у боях за Іловайськ. Очевидці згадують, що під час однієї з російсько-терористичних атак заспівав "Лента за лентою", хлопці ожили духом і відбили ворожу атаку. Він пройшов випробування фронтовими буднями і боями, а загинув, повіривши російським зайдам, що вони дадуть зелений коридор українським військовикам, які опинилися в Іловайському котлі, відтак з усіх боків розстріляли мирну колону українських патріотів. У "зеленому коридорі"… 29 серпня 2014-го. Сталось це поміж селами Новокатеринівка та Горбатенко.

Довгий час, втім, вважалося, що він живий, перебуває у полоні. 2 вересня 2014-го тіла 88 полеглих доставили у запорізький морг, Олександр був тимчасово похований на цвинтарі Запоріжжя як невпізнаний герой. Опізнали його за тестами ДНК.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни Олександра Анатолієвича Сивого нагороджено орденом "За мужність" III ступеня (9.4.2015, посмертно).

Похований в Луцьку.

Двоюрідна сестра Марія, що також прийшла до цієї Луцької стіни української жалоби (тут є також меморіальна дошка українським патріотам УПА, котрих енкаведисти скарали на Різдво 1945 р.), крізь сльози заледве може говорити.

Майбутні медики ж за рішенням директора коледжу Аліси Хмількової зібрали квіти, щоб частину із них відвезти на могилу героя.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
27 березня 2024
15:34
26 березня 2024
16:46
12:02
25 березня 2024
24 березня 2024