Поділитись:

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №15

Субота, 30 березня 2019, 10:50

Комунальний заклад «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №15 Луцької міської ради Волинської області» розташована на вулиці Привокзальній. Школа надзвичайно велика і простора. Тут навчається більше тисячі дітей. Також тут діти здобувають і інклюзивну освіту.

ІА «Конкурент» завітав до школи, аби почути її історію, познайомитися із вчителями та дітьми, які тут навчаються.

Історія

1 вересня 1962 року гостинно відкрила двері Луцька трудова,  політехнічна, середня школа  з виробничим навчанням №15. Вона була побудована на місці території колишньої сільськогосподарської виставки.

Школа була розрахована на 960 учнів. В першому навчальному році діти навчались з першого по дев’ятий клас - це становило 17 класокомплектів загальною кількістю 637 школярів.

«Сьогодні школі 56 років. Вона засновувалася, як лісотехнічний технікум. Пізніше була перепрофільована у загальноосвітню школу. Поступово добудовувалася», – розповідає директор школи Олег Гребенюк.  

Багато зусиль і енергії віддали школі і її попередні директори: Анатолій Баранов (1962 – 1972), Іда Хорунжа (972 – 1978), Михайло Махомед (1978 – 1982), Василь Ольхович (1982 – 1987), Віктор Крамар (1987 – 2000) та Світлана Романюк (2010 – 2017).

Корпоративна культура

У творчих педагогів – творчі учні. Щотижня вчителі закладу проводять предметні тижні. Задіяний весь педагогічний колектив та усі учні школи. Цікаво весело, креативно проходять дні учнів, адже саме вони є носіями творчості педагогів.

У школі багато традицій. Проходять творчі звіти, є свято школи, посвята в школярики, конкурс «Школа шукає таланти».

«Більше 20 років у нас існує картинна галерея. У ті часи, коли вона засновувалася, тільки дві школи в Україні мали оригінальні картини художників Волині, Чехії і Польщі. Одна із шкіл у Полтаві і, звичайно, наша.  В галереї проводяться екскурсії для школярів. Також тут проходять уроки образотворчого мистецтва», – каже Олег Володимирович.

Особливістю ЗОШ №15  є те, що на території школи висаджено більше сотні дерев, які   утворили дендрологічний парк з рідкісними породами дерев.

Як розповів директор, деякі з них на Волині в єдиному екземплярі, лише на території школи. Дуже часто сюди приходять на екскурсію вчителі біології шкіл міста із своїми вихованцями та курсанти ВІППО.

Навчально-виховний процес

У комунальному закладі  учні  навчаються у дві зміни.

У закладі  навчається 1083 учні. Серед них є багато обдарованих дітей, які стали призерами міських олімпіад, конкурсів, змагань.

Призерами міських предметних олімпіад у 2018-2019 навчальному році стали шестеро учнів: учень 11-А класу Андрій Тимощук  – III місце з екології та  III місце з хімії, учениця 8-Б класу Оксана Радчук – III місце з німецької  мови, учениця 11-А класу Юлія Місюк – III місце з астрономії, учениця 10-А класу Євгенія Наумук –  III місце з англійської мови, учень  8-В класу Віталій Савюк – III місце з хімії, учень 4-А класу Максим Дорош – III місце з Малої олімпіади з предмету математика.

Підготували переможців вчитель хімії Людмила Оліферчук, вчитель німецької мови Лілія Оліферович, вчитель англійської мови Наталія Гусак, вчитель початкових класів Марія Гапонюк, вчитель біології Лілія Миронова.

Переможцями ІІ етапу ХVIIІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика у 2018-2019 навчального року стали  учень 3-Б класу Павло Савицький та учень 7-А класу Данило Варава. Хлопці вибороли другі місця. Третє місце дісталося учениці 8-Б класу Надії Сахнюк.  Плідні знання посіяли цим вихованцям педагоги: вчитель початкових класів Світлана Поведа, вчитель української мови та літератури Наталія Бондаренко та вчитель української мови та літератури Ольга Бачинська.

Також учні ЗЗСО №15 м. Луцька беруть активну участь у різноманітних конкурсах, змаганнях та виборюють призові місця. Учень 8-Б класу Максим Приказюк -  ІІ місце в чемпіонаті України з пожежно-прикладного спорту учениця 10-А класу Анастасія Ольхович – ІІІ місце у міському конкурсі юних читців, присвяченого дню народження  Лесі Українки, учениця 11-А класу Інна Дейнека –  ІІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик», учень 8-Б класу Андрій Возняк –  ІІІ місце у міських змаганнях з автомодельного спорту, учениці 6-А класу Наталія Байс та Анна Матвіїшина –  переможці міської заочної виставки-конкурсу «Новорічний подарунок», учень 11-А класу Андрій Тимощук – ІІ місце у Всеукраїнський конкурс винахідницьких та раціоналізаторських проектів.

Перше місце з міні-футболу виборола команда школярів: Артем Гаврилов, Богдан Шейк, Валентин Рижук, Дмитро Платонов, Вадим Крамек, Дмитро Савчук, Володимир Шендюк.

У школі навчаються діти з особливими потребами. ЗЗСО№15 є базовим інклюзивним закладом Волинської області.

Як розповів Олег Гребенюк, сьогодні на інклюзії навчається 14 дітей та 22 дитини – на індивідуальній формі навчання.

«Діти, які навчаються на інклюзії, знаходяться у класі разом з іншими дітьми. Є дитина з синдромом Дауна, одна дівчинка з вадами опорно-рухового апарату, але в нас, в основному, з вадами слуху. Батьки дуже зацікавлені у тому, що б їхні діти спілкувалися з іншими дітьми. Бо, якщо вони не спілкуватимуться, то їхні мовленнєві здібності різко падають», – каже Олег Володимирович.

З особливими учнями займається логопед, вчителі із корекційної освіти, асистенти  вчителя,  вчитель жестової мови, вчителі фізичної культури та керівник гуртка танців.

«З метою подальшої соціалізації наших вихованців ми налагодили тісні стосунки з центром інвалідного спорту Волині «Інваспорт». Це дозволятиме  особливій  категорії  діток розвивати та удосконалювати свої  таланти  та  здібності. У цьому році учениця 10-А класу Анастасія Смідюк  зайняла  ІІІ місце на чемпіонаті України з лижних перегонів серед спортсменів з вадами слуху», – каже директор.

Творчість

Школа має особисті  символи – герб  і  гімн.

Тут організовано роботу факультативів, гуртків і секцій навчально-пізнавального, музично-хореографічного, естетичного, спортивно-оздоровчих напрямків. Діти мають можливість відвідувати різні гуртки: вокальний, хореографія, художня гімнастика, хоровий, історичне краєзнавство, журналістики, «Євроклуб», «Хімія і медицина», гурток «Влучний стрілець».

«Багато уваги у школі ми приділяємо гуртковій роботі. Зараз ми купили нову форму для своєї футбольної команди. За минулий рік маємо дві нагороди – команда виборола кубки за І місця у Луцьку та області», – каже директор.

Уроки фізкультури проходять у невеликій спортзалі. У школі є  тренажерна зала, 6 міських творчих лабораторій на базі кабінетів початкових класів, фізики, хімії, англійської мови, правознавства та економіки.

Гордістю школи є музей Лесі Українки.  У 2017-2018 новому році у номінації «Літературне краєзнаство» за своєю інформаційною наповнюваністю музей посів I місце у міському конкурсі «Край, у якому я живу».

У цьому ж конкурсі III місцем присудили і музею Бойової Слави.  

Матеріально-технічне забезпечення

У навчально-виховному закладі багато зроблено для зміцнення і оновлення матеріально-технічної бази.

Нещодавно реконструювали актову залу за кошти міського бюджету. У 2017-2018 навчальному році також за кошти місцевої влади у сумі 1,5 мільйона гривень  був оновлений шатровий дах з металочерепиці на будівлі закладу.

«Обладнано три комп'ютерні класи  та мультимедійний кабінет. Тут гарні просторі коридори, сучасні класи НУШ. Є сучасне футбольне поле із штучним покриттям. Школа включений у програму «Нефко» по утепленню стін, фасаду та заміні вікон на енергозберігаючі», – розповідає Олег Володимирович.

Чому 15-та школа?

Гасло школи: «Ми не намагаємося стати кращими за інших, ми прагнемо стати завтра кращими за нас сьогоднішніх».
Досьє:
  • Комунальний заклад «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 15 Луцької міської ради»
  • Адреса -  вул. Привокзальна, 5а
  • Телефон - (0332)230308
  • Електронна пошта - [email protected]
  • Сайт – http://lutsk15.wordpress.com
  • Кількість учнів – 1083
  • Кількість вчителів –106
  • Директор –Гребенюк Олег Володимирович. Очолює заклад з 2017 року
  • Назви вулиць, закріплені за школою №15: Арцеулова, Генерала Шухевича, Гулака-Артемовського, Євгена Коновальця, Залізнична, Карпенка-Карого, Кольцова, Котляревського, Набережна (від вул. Ярощука до вул. Героїв УПА), Офіцерська, Перемоги (непарна сторона), Президента Грушевського, Привокзальна,  Стрілецька (з № 16 до кінця)

Відомі випускники: народний артист України Олександр Якимчук, заслужена артистка України Лариса Зеленова, начальник управління фінансів та бюджету  Луцької міської ради Лілія Єлова, заслужений тренер України Віталій Кварцяний, декан математичного факультету СНУ ім. Лесі Українки Ігор Ковальчук, заслужений тренер України Богуслав Галицький, телеведуча  5-го каналу Олена Абаза, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, професор Київської консерваторії, член спілки композиторів України Володимир  Рунчак, художній керівник, вокаліст гурту «Тартак» Олександр Положинський, доктор економічних наук, професор Зоряна Божидарник, доктор економічних наук, професор ЛНТУ Тарас Божидарник, головний лікар Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Ліщинська, заслужений працівник спорту, голова спортивного товариства «Колос» Анатолій Кліш, заступник директора по роботі з дітьми Луцької міської централізованої бібліотечної системи Ніна Бочарова, чемпіон світу та чемпіон Європи з легкої атлетики в параолімпійських іграх, майстер спорту України, президентський стипендіат, має орден «За заслуги» Дмитро Вишенський, артист балету драмтеатру ім. Тараса Шевченка Богдан Якимчук, письменниця, журналіст Юлія Куманська, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри німецької мови СНУ ім. Лесі Українки Юлія Лещук, кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри інженерної педагогіки, психології та українознавства ЛНТУ Оксана Жук, доцент кафедри біології людини і тварин СНУ ім. Лесі Українки Олександр Журавльов, політичний аналітик (Франція) Денис Колесник, керуючий справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Дмитро Дубняк, доктор філософії, викладач університету Торонто (Канада) Сергій Ковальчук, кандидат фізико-математичних наук В’ячеслав Димарчук.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів