Поділитись:

Чи зріє «переворот» серед духовенства МП на Волині

Середа, 27 березня 2019, 12:45
Чи зріє «переворот» серед духовенства МП на Волині

(фото: volyn.church.ua)

Серед духовенства Волинської єпархії УПЦ зростає напруга: чимало священиків незадоволені церковною політикою єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла і готові навіть переступати через голови, щоб його позбутися.

Про це йдеться у матеріалі «Як МП на Волині втрачає парафії, а серед  духовенства назріває «двірцевий» переворот», що опублікував Район.in.ua.

Йдеться, що невдоволення буцімто викликане зростанням кількості і розміру різноманітних «внесків».

«Так, з приходом владики Нафанаїла на Волинь, який з підлеглими спілкується принципово російською мовою, у єпархії значно зросла вартість священицьких нагород, і навіть «кошторис» приїзду архієрея на парафії. До речі, раніше ЗМІ повідомляли, що у рідному селі владики завершується будівництво двоповерхового будинку», – пише видання.

Посилаючись на джерела, наближені до Синоду, видання пише, що керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський і Броварський Антоній задумався про переведення цього владики на іншу кафедру. Причиною цьому називають той факт, що Волинь втратила понад сотню храмів і більшість з них – у Волинській єпархії.

Згадується тут і луцький священник, прес-секретар єпархії Олег Точинський. Мовляв, він формує опозицію серед впливових благочинних єпархії, які незадоволені політикою Нафанаїла. Виданню стало відомо від близького оточення Нафанаїла, що є декілька священиків і благочинних, які уже готові їхати напряму до Канцелярії Київської митрополії УПЦ МП з вимогою змістити владику з Волинської кафедри.

Також йдеться, що впливова в УПЦ МП ігуменя Зимненського монастиря Стефанія (Бандура) робить усе, аби Волинську єпархію очолив митрополит Житомирський і Новоград-Волинський Никодим (Горенко), який в минулому керував Володимир-Волинською єпархією і був близьким до митрополита Вінницького і Барського Симеона (Шостацького).

«Конкурент» звернувся за коментарем до Олега Точинського.

Подаємо відповідь дослівно:

«Ось, що я скажу з цього приводу. Важко коментувати подібні публікації. По-перше, у цієї статті немає автора. Тобто фактично він є, але його ім'я там не вказано. Так зазвичай робить той, хто знає, що поширює неправду.

По-друге, якщо видання публікує статтю зі словами "з власних джерел стало відомо", а ці відомості жодним чином не підтверджуються, тоді, на мою думку, відповідальні за подібні публікації банально псують репутацію собі і тому інформаційному ресурсу, на якому вони працюють. З таким же успіхом я можу сказати, що мені з власних джерел стало відомо, що ці журналісти, наприклад, відпрацьовують замовлення однієї з державних спецслужб з метою дискредитації Української Православної Церкви на Волині та внесення розбрату в середині духовенства та віруючих наших єпархій. Але оскільки я не маю доказів цьому, тоді і не звинувачую нікого ні в чому, а наводжу тільки, як приклад того, що під словами "з власних джерел стало відомо", можна подати будь-яку інформацію, в тому числі - неперевірену, перекручену або цілеспрямовано неправдиву.

Що ж стосується згаданого інтернет-видання в цілому, то думаю, що лише сліпий ще не побачив того, у якому ключі у ньому публікується інформація щодо нашої Церкви. Там і брехня, і розпалювання ворожнечі, і оціночне судження і ще багато-багато того, що аж ніяк не красить регіональну журналістику. Дякувати Богу, на Волині є чимало сумлінних видань, які вміють працювати з інформацією відповідно до існуючих стандартів журналістики, а не на рівні газети "Спід інфо"».

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів