Поділитись:

Теракт в Новій Зеландії: чому на зброї було ім'я українського екстреміста?

Субота, 23 березня 2019, 23:33

Слідчі, які з'ясовують мотиви підозрюваного стрільця у найбільшому терористичному нападі Нової Зеландії, вивчають оприлюднений ним маніфест – 87 сторінок, наповнених ненавистю. Досліджують та аналізують також меми, культурні посилання в його онлайн-розповідях і музичні натяки у відеотрансляції, яку він знімав під час смертельного інциденту.

Більше того, на його зброї були розміщені написи багатьма мовами з посиланнями на різні історичні фігури, минулі та більш сучасні: сербські, італійські, угорські, українські. Також імена грузинського царя і його дружини періоду 12-го століття, – інформує RadioFreeEurope/RadioLiberty.

Загалом, 49 людей загинули і більше 20 були поранені під час нападу 15 березня на дві мечеті в новозеландському місті Крайстчерч. Австралієць, який взяв на себе відповідальність за розстріли, заявив у маніфесті, що він приїхав до Нової Зеландії тільки для планування і підготовки до нападу.

Для грузинів такі посилання викликають подив і тривогу. Що, здається, пов'язує ці імена разом, грузинські чи інші? А це те, що всі особи були учасниками великих історичних битв або військових конфліктів з ісламськими арміями. Їх називають по-різному: Османською, Перською, Сельджукською або Турецькою, залежно від епохи і автора.

Давид Будівельник

Одне з двох грузинських імен – ім'я царя, відомого майже всім грузинським школярам: Давид IV або Давид Будівельник. Формально відомий в Грузії як Давит Агмашенебелі, він був правителем християнського королівства у 12-му столітті, коли на нього напали армії Сельджукської імперії. Це була імперія різних мусульманських спільнот, що в часи свого розквіту простягалася від Егейського моря до території сьогоднішнього Північного Афганістану. У Дідгорській битві 1121 року грузинська армія розгромила набагато більшу сельджукську армію, і таким чином Грузія поклала початок розширенню власного королівства між Каспійським і Чорним морями. Перемогу на грузинській мові називають "чудовою", а їхня література і культура наповнені згадками про цю подію.

Друге ім'я – Давид Сослан, який був воєначальником і чоловіком грузинської царівни того часу, Тамари. Він відігравав ключову роль, очолюючи грузинські сили у битвах декілька десятиліть потому, проти ісламських сил у Шамкорі – нинішній Азербайджан, і Басяном – теперішня Туреччина. Давид Сослан не настільки відомий в грузинській культурі, можливо, тому, що його не вважали правителем, на відміну від його дружини, а також тому, що, за деякими даними, він був осетином – інша етнічна група, що проживає недалеко від Грузії та Росії. Те, як два грузинські лідери асоціювалися з білим націоналізмом новозеландського терориста, відразу не було зрозумілим. Однак у своєму онлайн-маніфесті та інших творах бойовик, який назвав себе австралійцем Брентоном Таррантом, висловлює крайню ненависть до мусульман.

"Натхнення" Брейвіком

Ще одне загадкове ім'я, написане на зброї Тарранта, також привернуло увагу онлайн-спостерігачів, які намагались з'ясувати його мотивацію – Павло Сергійович. Формально відомий як Павло Лапшин, родом з українського міста Дніпро. Він відвідав Англію на початку 2013 року за тимчасовою робочою візою, повідомляє Open Democracy.

Через п'ять днів після прибуття він побив до смерті 82-річного чоловіка на ім'я Мухаммад Салем, коли той ішов додому в Бірмінгемі. Пізніше Лапшин зізнався в злочині, розповівши слідчим, що вбив Салема, тому що він ненавидів "не білих". Він також зізнався, що розміщував бомби в мечетях у трьох містах центральної Англії. Його засудили до 40 років ув'язнення в жовтні 2013 року.

Багато інших імен, написаних на зброї Тарранта, пов'язані з історією Балкан та конфліктами, минулими і сучасними, між християнами і мусульманами.

До них також увійшли легендарний сербський лицар Мілош Обіліч і сербський князь Лазар Хребелянович. Обидва боролися проти османських турків у Косівській битві в 1389 році. Імена декількох балканських діячів, які протягом століть воювали проти турків, теж написані на зброї Тарранта. У своєму маніфесті Таррант написав, що він "по-справжньому надихався" від норвезького ультраправого терориста Андерса Брейвіка, який убив 77 людей під час збройної атаки навколо Осло в 2011 році. Перед нападом Брейвік опублікував трактат на 1500 сторінок з сотнями згадок про конфлікти на Балканах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцькі прикордонники затримали озброєного чеченця (фото, відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів