Поділитись:

П’ять мільйонів українців можуть залишитися без води: яка ситуація в Луцьку

Субота, 23 березня 2019, 09:00
П’ять мільйонів українців можуть залишитися без води: яка ситуація в Луцьку

Водоканали України опинилися під загрозою припинення роботи через регуляторну політику та штучно створені умови, що можуть призвести до банкрутства підприємств водопостачання.

Про це йшлося 21 березня під час прес-конференції «Загроза припинення роботи водоканалів України, які споживають електричну енергію від постачальника «останньої надії» Укрінтеренерго», – інформує прес-служба "Луцькводоканалу". 

1 січня 2019 року вступив в силу новий Закону України «Про ринок електричної енергії», згідно з яким енергопостачання підприємств здійснюватиметься лише на умовах 100 % передоплати. Крім того, значно збільшився тариф на електроенергію, який не врахований у вартості послуг з водопостачання та водовідведення.

Водоканали України, які до цього часу працювали за збитковими тарифами, не мають можливості виконати такі умови оплати. За попередні роки у
підприємств галузі накопичилися борги за спожиту електроенергію на суму більше 6 млрд грн, що становить майже 20 % заборгованості усіх підприємств перед оптовим ринком електроенергії.

Відтак  водоканали вимушені були звернутися до постачальника «останньої надії» (ПОН), тариф якого значно вищий від інших постачальників. Але згідно з законодавством постачальник «останньої надії» надає електричну енергію споживачу протягом строку, що не може перевищувати 90 днів. Цей термін спливає наприкінці березня, після чого більше сорока водопровідних підприємств залишаться без електропостачання.

Водоканали вже отримали попередження про те, що з 1 квітня вони будуть відключені від мережі. Якщо це станеться, близько 5 мільйонів людей можуть залишитися без послуг водопостачання та водовідведення, а в країні почнеться екологічна катастрофа.

Яка ситуація в Луцьку

КП «Луцькводоканал» із березня уклало договір на купівлю електроенергії із підприємством-постачальником. Однак, попри це, Київська компанія «Укрінтеренерго» домагається від «Луцькводоканалу» виплати величезних коштів. 

КП «Луцькводоканал» протягом січня-лютого 4 рази письмово інформував Київську компанію «Укрінтеренерго», звертаючи увагу на необхідності роботи в правовому полі, аби врегульовувати відносини відповідно до законодавства України. Натомість у відповідь Луцьке підприємство не отримало навіть елементарної реакції. В місті вже робилися спроби відключення електроенергії на об’єктах «Луцькводоканалу», але за законом про питну воду нікому не дозволено відключати об’єкти життєзабезпечення, якими є водопостачання і водовідведення, від енергопостачання.

Водоканали України вбачають пряме лобіювання винятково інтересів енергетичних компаній, які фактично перебувають у приватних руках, повністю ігнорують критичний стан підприємств водопостачання і теплопостачання, власниками яких є органи місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів