Поділитись:

Терези правосуддя: луцький центр зайнятості чи дитячий садок?

Четвер, 21 березня 2019, 20:00
Терези правосуддя: луцький центр зайнятості чи дитячий садок?

Уже не один рік триває судова тяганина за приміщення колишнього дитячого садочка №23 на вулиці Ярощука, 2. Луцька міська рада намагається повернути приміщення у комунальну власність і облаштувати там дитячий садок. Проте зараз там розташований Луцький міський центр зайнятості, якому нема куди виїхати.

У 1997 році садочок закрили, оскільки у той час у місті народжувалося мало діток. І розпорядженням Луцького міського голови приміщення передали центру зайнятості. Відтак, попри вимоги законодавства про освіту, об’єкт почав використовуватися не за цільовим призначенням.

Ухвалою господарського суду Волинської області ще у 2016 році було затверджено мирову угоду у цій справі. Луцький міський центр зайнятості зобов’язався протягом одного року передати приміщення дошкільного закладу міській раді. Проте за умови, що міська влада забезпечить центр зайнятості новим рівноцінним приміщенням.

ІА «Конкурент» вирішило з’ясувати, чому у той час, коли у місті величезні черги у дитячі садочки, у приміщенні одного з них і досі розташований центр зайнятості.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Костянтин Петрочук каже, що зараз міська рада не має такого приміщення, щоб надати центру зайнятості для того, аби він переїхав. Каже, пропонували прибудову колишнього кінотеатру «Батьківщина». Площа там майже 400 квадратів. Але центр зайнятості відмовився, аргументуючи це тим, що там мале приміщення.

Терези правосуддя: луцький центр зайнятості чи дитячий садок?Костянтин Петрочук

 «Сьогодні ми маємо таку проблему. Але де ми можемо взяти те, що хоче центр зайнятості? Ми не можемо, приміром, виділити приміщення самого кінотеатру «Батьківщина» через те, що там нічого не можна розміщувати. Приміщення потребує великих вкладень. Центр зайнятості – це державна служба. Ми як місто свого часу виділили їм земельну ділянку на Набережній. Я думаю, що держава повинна виділити кошти і щось побудувати для центру зайнятості. Але цього ніхто не хоче робити. Так я бачу вирішення цього питання», –кометує Костянтин Петрочук.

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк каже, що усі домовленості були з покійним мером міста Миколою Романюком.

Терези правосуддя: луцький центр зайнятості чи дитячий садок?Роман Романюк

«Власне, було одне бачення розвитку міста, одна команда. І від того і відштовхувалися. У зв’язку з передчасною смертю Миколи Ярославовича, зі зміною команди, зі зміною тактики розвитку міста, це питання одразу повернулося трішки не в тому руслі. Міська рада почала проявляти, я б сказав, агресивну наполегливість. Мовляв, є мирова угода, де ви зобов’язані. А от міська рада може забезпечити нас приміщенням – «за наявності, за можливості». Це все було дуже гарно прописано юристами. Мирова ж угода передбачає зобов’язання двох сторін. От я за це зараз і борюся», – коментує Роман В’ячеславович.

Директор центру зайнятості каже, що готовий виселитися з приміщення на вулиці Ярощука, 2. Адже розуміє, що місту потрібен дитячий садок. Проблема у тому, що виселятися немає куди. А в центр зайнятості щодня звертається 500-600 лучан, яким потрібно надати допомогу чи проконсультувати.

«Міська рада пропонувала нам два приміщення. Одне розташоване на вулиці Кравчука. Його площа близько 300 квадратів, на першому поверсі. І друге приміщення, приблизно такої ж площі, на вулиці Червоного Хреста. Але на другому поверсі. Проте центр зайнятості також надає послуги особам з обмеженими фізичними можливостями. Який другий поверх? Як мені взагалі розірвати цілу структуру на дві локації у різних частинах міста? Це нереально. На сьогодні на Ярощука, 2 ми обіймає площу близько тисячі квадратів. Тобто це та площа, яка реально нам потрібна», – каже Роман Романюк.

Саме тоді директор центру зайнятості заговорив про приміщення колишнього кінотеатру «Батьківщина», яке перебуває у комунальній власності міської ради і яке давно не використовується. Він готовий зробити там капітальний ремонт і переїхати. Загальна площа приміщення, з його слів, приблизно 1700 квадратів. Проте, стверджує, на всі не претендує, адже то завелика територія.

І бачить два варіанти вирішення цієї проблеми.

«Маючи в наявності вільне комунальне майно у достатній площі, міська рада може нам надати його. Тоді центр зайнятості переїжджає і звільняє приміщення на Ярощука, 2. І другий варіант: ми залишаємося у тому приміщенні, де ми є, і міська рада не має до нас ніяких претензій», – каже Роман В’ячеславович. 

Отож, конфлікт залишається невирішеним. Судові тяганини тривають. А рішення – на судових терезах..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський обласний центр зайнятості почав співпрацю з ЦНАПом

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
17 квітня 2024
15 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024