Поділитись:

На українських трасах встановлять шумову розмітку

Четвер, 21 березня 2019, 17:46
На українських трасах встановлять шумову розмітку

На українських трасах, зокрема на дорогах вищої категорії (I-II), пропонують встановлювати фрезеровану шумову дорожню розмітку.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, – пише "Сегодня". 

"Шумова розмітка – це дійсно недорогий і ефективний спосіб підвищення безпеки руху та зменшення кількості авто, які потрапляють в дорожньо-транспортні аварії. Наприклад, якщо людина довго перебуває за кермом і починає засинати, такі шумові смуги можуть врятувати життя. Тому при оновленні БНіП по дорогах загального користування ми прописали доцільність влаштування таких смуг на найбільших трасах – дорогах I-II категорії", – зазначив Парцхаладзе.

Уперше шумові смуги з'явилися в США в середині 50-х років минулого століття і за принципом своєї дії нагадують "лежачих поліцейських". Вони являють собою штучні нерівності, які, в залежності від призначення, обладнуються вздовж або поперек дороги. Під час наїзду на них водій автомобіля починає відчувати істотний вібраційний та шумовий вплив, що, в свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі.

Заступник міністра зазначив, що такі шумові розмітки, крім США, також широко застосовуються в Німеччині, Канаді, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії та в багатьох з цих країн є обов'язковими при проектуванні нових доріг.

"Застосування шумових смуг дозволяє домогтися значного зниження рівня аварійності на дорогах, як мінімум в 2 рази. Ми також повинні впроваджувати такі дієві європейські рішення і практики підвищення безпеки руху на трасах", – додав Парцхаладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів