Поділитись:

"Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу", ‒ гендиректор "Procter&Gamble"

Середа, 04 травня 2016, 18:17
«Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу», ‒ гендиректор «Procter&Gamble»

Антуан Брен ‒ про українські реалії роботи компанії і про те, як вплинув на бізнес продаж 100 різних брендів

«Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу», ‒ гендиректор «Procter&Gamble»

Минулого тижня американська компанія Procter&Gamble відзвітувала про свою роботу за три квартали фінансового року. За підсумками дев'яти місяців 2015-2016 фінроку, які завершилися 31 березня, чистий прибуток компанії зріс до 8,646 млрд доларів, або на 31 % у річному обчисленні.

При цьому чистий прибуток P&G за підсумками III кварталу фінансового року зріс на 27% в річному вираженні ‒ до 2,783 млрд доларів. Виторг P&G зменшився до 15,755 млрд доларів ‒ на 7 % у річному вираженні. Органічне зростання обсягу продажів P&G зафіксовано на рівні 1 % ‒ його стримували валютні коливання в Росії, Бразилії та Мексиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ПІДРОБЛЯЛИ ПРОДУКЦІЮ "PROCTER&GAMBLE"

В інтерв'ю Forbes генеральний директор P&G в Україні Антуан Брен розповів про українські реалії роботи компанії. А також про те, наскільки змінилися пріоритети після анексії Криму та початку АТО і як вплинув на бізнес продаж 100 різних брендів.

‒ Два роки тому в P&G анонсували план з продажу 80-100 брендів. Також відомо, що планувалася операція з Coty та іншими компаніями. Як пройшла оптимізація бізнесу?

‒ Дійсно, два з половиною роки тому ми зменшили кількість продаваних брендів зі 170 до 60-65. Вважається, це допоможе нам бути більш конкурентоздатними. Один із брендів, від якого відмовилися, ‒ виробник батарейок Duracell. А не так давно ми оголосили про угоду з Coty. Плануються ще незначні зміни, але основні операції з оптимізації портфеля брендів уже відбулися.

‒ Якщо говорити про вашу продукцію, чим якісно відрізняється асортимент брендів вашої компанії? Назвіть провідні бренди.

‒ В основному ми продовжуємо працювати з десятьма категоріями продуктів. Це ті сегменти ринку, де наші продукти займають перше або друге місця. Якщо конкретно ‒ ми зосередилися на таких категоріях, як засоби з догляду за тканинами, миючі, засоби для догляду за будинком, засоби для гоління і догляду за зубами, засоби особистої гігієни, косметика, в тому числі декоративна, для жінок і всієї сім'ї, а також засоби для догляду за шкірою і волоссям.

«Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу», ‒ гендиректор «Procter&Gamble»

‒ Який же прибуток приносили бренди, продані вашою компанією?

‒ На жаль, ми не маємо права коментувати фінансові показники. Але можу сказати, що в даний момент серед цих 10 категорій 21 бренд оцінюється в суму від $1 млрд до $10 млрд кожен, а 11 інших оцінюються в $0,5 млрд і більше кожен.

‒ Розкриєте інформацію про обсяги частки проданих брендів?

‒ На даному етапі ми можемо сказати, що це десь 10-50% від загальної частки.

‒ Наскільки значною була частка проданих вами брендів в загальному доході компанії?

‒ Справа не в розмірі бізнесу, а в можливості масштабувати ключові бренди й ефективно відпрацьовувати "пілотування" портфеля брендів, який, на мій погляд, став більш маневреним.

‒ Як відмова від цих брендів вплинула на ваш бізнес в Україні?

‒ Ми не розглядаємо відчуження активів як негативний вплив на ринок. Це допомагає нам стати ближчими до покупців, до очікувань і потреб українців, і збільшити прибуток у ключових категоріях продуктів.

‒ Як багато з цих проданих брендів було представлено в Україні?

‒ Я не рахував, але знаю, що це Duracell, Wella, Shamtu, Camay, Comet, Ace. Десь 6 чи 7 із 30, що дуже немало. Але якщо подивимося на обсяги їх бізнес-оборотів, буде видно, що це дійсно маленькі бренди. Наприклад, ми продали Ace (відбілювач), Duracell ‒ досить відомі бренди. Але порівняно з гігантами Ariel, Pantene, Pampers, Always вони очевидно не можуть зрівнятися.

‒ За нашими відомостями, продукція вашого заводу в Борисполі експортувалася головним чином у Росію. У серпні 2015-го російський регулятор ‒ Федеральна служба нагляду за правами споживачів ‒ почав вилучати деякі бренди миючих засобів та іншої продукції для миття з продажу. Як це вплинуло на ваш бізнес у Росії і на роботу заводу в Борисполі?

‒ Якщо говорити про наші підприємства в Борисполі та Орджонікідзе, то вони експортують продукцію в понад 30 країн світу. Ці підприємства оснащені висококласним устаткуванням, що дозволяє виробляти великі обсяги продукції на експорт. Якщо через якісь регулятивні моменти ми не можемо постачати продукцію в одну з країн, експортуємо цю продукцію на інший ринок. Наприклад, завод у Борисполі в даний момент багато експортує в Європу.

‒ Якими були наслідки заборони імпорту в Росію вашої продукції?

‒ Досить серйозними. Якщо порівняти обсяги експорту з України в Росію з показниками дворічної давності, безумовно, вони зменшилися. Але треба підтримувати виробництво на наших підприємствах, щоб мати можливість експортувати в інші країни. Іншими словами, ми компенсували ці обсяги за рахунок експорту в Європу.

«Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу», ‒ гендиректор «Procter&Gamble»

‒ Ви отримували офіційні запити від російських регуляторних органів із зазначенням усунути порушення чи невідповідності російському законодавству, які послужили причиною заборони товарів? Чи заборону було введено, перш ніж були зроблені спроби розібратися в порушеннях?

‒ Я не маю інформації про деталі процедурних аспектів у подібних ситуаціях. Для нас головне ‒ досягати поставлених бізнес-завдань і робити це в повній відповідності з вимогами всіх регуляторів.

‒ Яким був вплив кризи в Україні, яка триває останні два роки, на діяльність вашої компанії?

‒ За останні два роки реальні доходи українців значно впали, до того ж витрати збільшилися в зв'язку з підвищенням цін на комунальні послуги. Для нас головний показник ‒ купівельна спроможність людей, тобто те, що в них залишається на покупки після оплати всіх рахунків. І ця сума значно зменшилася.

Хоча слід зазначити, що український покупець дуже спритний і креативно підходить до складання щомісячного бюджету. Ми помітили, що люди почали економніше витрачати продукцію. Багато мам не використовують підгузники в денний час і надягають їх на дітей тільки на ніч. Через це відбувається зменшення ринкових обсягів продукції.

До того ж багато українців переходять на дешевші бренди. Наприклад, відмовляються від продукції Fairy на користь торгової марки Gala. В цілому зменшення обсягу споживання і тренд переходу на бюджетні категорії впливає на динаміку продажів.

‒ Ви можете навести якісь цифри або інші кількісні показники такого спадання?

‒ Цікаво, що в гривнях обсяг ринку не зменшився, і навіть зберігає зростання. Однак у доларовому еквіваленті падіння значне ‒ до 50%. Якщо говорити про обсяги споживання в кілограмах порошку і літрах миючих засобів на домогосподарство ‒ показник зменшився майже вдвічі.

‒ Які продукти P&G зараз найпопулярніші?

‒ В Україні ми представлені асортиментом брендів різного цінового діапазону. Наприклад, у нас є преміальний Ariel, в більш доступному ціновому сегменті є Tide, і найдоступніша за ціною марка Gala.

Подальша доля P&G в Україні залежить від того, наскільки швидко зможе відродитися українська економіка

Також успішно реалізуємо програму "турбота в кожен дім", спрямовану на надання підтримки вимушеним переселенцям зі Східних регіонів України. Ми допомагаємо їм налагодити свій побут, надаючи продукти для догляду за собою і за будинком. Минулого року ми надали товарів на благодійній основі на загальну суму близько $1 млн.

‒ Говорячи про благодійність, як це вплинуло на вашу бізнес-стратегію в Україні?

‒ По-перше, в деяких регіонах України ми більше не можемо продавати нашу продукцію через їх статус окупованих територій. По-друге, в контексті непростої економічної ситуації у всіх інших регіонах намагаємося надавати нашу продукцію за прийнятною ціною. Ми адаптуємося до нових реалій в країні. Існують окремі регіони Східної України, куди ми або інші постачальники не мають ніякого доступу, і відповідно, ми ніяк не можемо допомогти людям, які там проживають.

‒ Який обсяг продукції реалізовувався на анексованих і окупованих зараз територіях України?

‒ Близько 8-10 % від усього ринку України.

‒ Конкретизуйте, будь ласка, поставки якої саме продукції впали, і на скільки відсотків знизилися ціни?

‒ Дуже складно порівнювати показники в різних категоріях продуктів, я не можу назвати точні цифри, але ми відчули спад у всіх категоріях, чи то найдоступніший сегмент, середній чи преміум. Точних даних я надати не можу.

‒ Які основні канали збуту в Україні та як змінилася ситуація за останні кілька років?

‒ По-перше, хочу зазначити, що всі канали збуту в Україні диференційовані, і немає одного каналу, по якому б реалізувалася більша частина продукції. У нас традиційний підхід до торгівлі, традиційні канали продажів. У деяких регіонах України, особливо в західній її частині, відкриті ринки досі ‒ важлива складова бізнесу. Багато людей з метою економії надають їм перевагу.

За нашими даними, гіпер- і супермаркети ‒ це зростаючий сегмент ринку. Ми бачимо великі перспективи в сегменті дискаунт-магазинів, таких як АТБ, наприклад. Ціновий фактор має велике значення в подібних магазинах, їх частка на ринку зростає. Відзначається і зростання парфумерної галузі в Україні.

«Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу», ‒ гендиректор «Procter&Gamble»

‒ Минулого року компанія P&G посіла 4-е місце за обсягом реклами в Україні. Протягом попередніх років компанія очолювала цей рейтинг. Що послужило причиною скорочення витрат на маркетинг і якою буде маркетингова стратегія в майбутньому?

‒ Нещодавно ми дійсно прийняли рішення оптимізувати витрати на рекламу. Наш підхід до реклами не означає витратити якомога більше грошей, а ми витрачаємо на рекламу найбільше за всіх в Україні. Він продиктований тим, щоб при оптимальних витратах створити, підтримувати і покращувати ефективну комунікацію зі споживачем, налагодити хороший контакт із покупцем. Ми багато працювали над цим останнім часом. Використовували традиційні медіа, такі як телебачення, але так само активно просуваємося і в інших каналах.

Для збільшення частки ринку і самого ринку необхідне збільшення доходів населення. Саме тому так необхідні реформи, які б забезпечили зростання економіки, приплив інвестицій, збільшення експорту

У нашому арсеналі є програма і для підлітків, і для молодих батьків, спеціальний проект, який ми реалізовуємо в пологових будинках. Плануємо продовжувати таку взаємодію, оптимізуючи витрати на рекламу.

‒ Що стало офіційною причиною зменшення кількості реклами?

‒ Формат реклами змінився, її якість значно покращилася, це призвело і до зменшення витрат на неї. Дуже важливо знайти і утримувати баланс: досягти найкращого результату, при цьому оптимізуючи витрати.

‒ Яка частка українського ринку в світовому масштабі компанії? Як цей показник змінився за останні роки?

‒ Це конфіденційна інформація. Можу сказати, що, коли компанія P&G тільки з'явилася в Україні, вона була набагато меншою, ніж в останні 2-3 роки. Для "P&G Україна" ‒ це один зі стратегічно важливих ринків.

‒ Чи розраховуєте ви на збільшення частки українського бізнесу, і якщо так, то коли?

‒ Давайте образно уявимо, що обсяг бізнесу ‒ це один великий пиріг. Можна рости, намагаючись відхопити більший шматок пирога. Але позиції P&G в Україні вже досить сильні ‒ у нас великий шматок пирога. І наша мета ‒ збільшити розмір самого пирога, зробити його максимально великим, таким чином збільшиться і наша частка в ньому. На мій погляд, це дуже непросте завдання.

Для збільшення частки ринку і самого ринку необхідно збільшення доходів населення. Саме тому так необхідні реформи, які б забезпечили зростання економіки, приплив інвестицій, збільшення експорту. Це дійсно важливі фактори. Подальша доля P&G в Україні залежить від того, наскільки швидко зможе відродитися українська економіка.

‒ Але ж ви безпосередньо не можете впливати на цей процес, чи не так?

‒ Ні, але ми можемо непрямим способом позитивно впливати на ті ніші, де граємо істотну роль ‒ наприклад, просування інноваційних продуктів і нарощування локального ринку споживання більш інноваційних продуктів. У сегменті підгузників на ринку України є дуже дешеві бренди, які коштують менше за підгузник бренду Pampers. Але важливо орієнтуватися не тільки на ціну, а й на поєднання ціни з якістю. Це саме сегмент в інструментах розвитку споживчої культури і споживчого ринку, де ми як компанія можемо впливати на формування ринку.

Повертаючись до аналогії з пирогом ‒ якщо пиріг зменшується в 2-3 рази внаслідок значного зниження платоспроможності в країні, я, звичайно, не можу на це вплинути. Ми робимо все, від нас залежне, але прискорити зростання економіки в країні й повернути бізнес на рівень, який був 2-3 роки тому, нам не під силу.

‒ Наскільки я розумію, у вас є свої прогнози щодо зростання економіки країни і доходів населення. Скільки, на вашу думку, потрібно часу для ринку побутової хімії?

‒ Я не економіст, і робити такий прогноз ‒ завдання не з легких. Зараз ми бачимо невелике зростання ВВП ‒ і це основний економічний показник. Передбачається зростання на 1% в цьому році і, будемо сподіватися, 3% в наступному. Зараз спостерігаємо за процесами, які, можливо, розтягнуться на роки. І це буде знаменувати оздоровлення всієї економіки, а не тільки якогось її сектору. Тоді люди зможуть знову купувати товари преміум-класу. Наразі ж важко робити якісь прогнози.

«Україна так і не стала місцем легкого ведення бізнесу», ‒ гендиректор «Procter&Gamble»

‒ Чи залишається Україна цікавим ринком для міжнародних корпорацій, таких як P&G? На бізнес-клімат впливають багато факторів, P&G збирається збільшувати чи зменшувати інвестиції в український сегмент?

‒ Ви закладаєте в це питання відразу кілька великих тем. Найбільш очевидна для мене ‒ чи є Україна комфортною для ведення бізнесу. Поки що Україна ‒ все ще не найпростіше місце для ведення бізнесу. P&G об'єктивно оцінює ситуацію і розуміє, що труднощів для бізнесу в Україні досі багато.

‒ Якщо порівнювати ситуацію на самому початку діяльності P&G і зараз, чи є покращення в сфері підприємницької діяльності та ведення бізнесу?

‒ Труднощі ведення бізнесу полягають в питаннях оподаткування. Тому я скажу, що позитивні зрушення є, але ми все одно поки що далекі від наших очікувань. Дуже сподіваємося на продовження реформ для покращення інвестиційного клімату.

‒ Ви можете вказати на покращення чи погіршення в бізнес-кліматі за останні три роки?

‒ Ми підтримуємо заходи, покликані вивести економіку з тіні, оскільки ухилення від сплати податків (включаючи несплату акцизного податку) шкодить міжнародному бізнесу, який не може конкурувати з компаніями, що уникають сплати податків.

Важлива "передбачуваність" податкового законодавства, спрощення адміністрування податків (правила повинні бути простими і зрозумілими), реформа Державної фіскальної служби України та її офісів на місцях (повинні бути переглянуті структура і якість фіскальних органів, упорядковано і покращено взаємодію між податковою і митною функціями).

Водночас міжнародні інвестори, що працюють в Україні, мають гостру потребу в подальшому економічному розвитку і стабільності валютного курсу.

Підтримка МВФ ‒ ключова основа для відновлення економіки України. Надзвичайно важливо забезпечити виконання всіх зобов'язань, взятих Україною, щодо втілення програми макроекономічної стабілізації, як було узгоджено з міжнародними партнерами.

‒ Чи можете ви назвати якісь покращення в українському бізнес-кліматі?

‒ Багато потрібних реформ зараз проводиться в області HR, прав споживачів. Але я знову повторюся, що для залучення інвесторів цього мало. І Україна досі так і не стала місцем легкого ведення бізнесу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 березня 2024
23 лютого 2024
04 серпня 2023
01 червня 2023
04 травня 2023
01 травня 2023
21 квітня 2023
16 квітня 2023
12 квітня 2023
11 квітня 2023