Поділитись:

Перевірка на туберкульоз: волинянам пропонують пройти безкоштовну флюорографію

Четвер, 21 березня 2019, 04:12
Перевірка на туберкульоз: волинянам пропонують пройти безкоштовну флюорографію

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який відзначається 24 березня, Волинська обласна організація Товариства Червоного Хреста України щорічно проводить низку заходів. Цього року заходи проходять спільно з Волинським обласним територіальним медичним протитуберкульозним об’єднанням.

З 21-22 березня з 11:00 по 15:00 на Театральному майдані міста червонохресні волонтери поширюватимуть профілактичну літературу та збиратимуть кошти в скарбнички Червоного Хреста з метою надання допомоги дітям, хворим на туберкульоз, які знаходяться на лікуванні у обласному територіальному медичному протитуберкульозному об’єднанні. Члени загону швидкого реагування проводитимуть майстер-клас з навчання першої допомоги; працюватиме пересувний цифровий флюорограф "ІНДІАРС", де волиняни матимуть можливість пройти безкоштовне флюорографічне обстеження.

З 2018 року обласна організація Товариства реалізовує проект за програмним напрямком "Забезпечення медико-соціального супроводу пацієнтів з ТБ/МРТБ. Формування прихильності пацієнтів до лікування туберкульозу" в рамках запиту України до Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на фінансування програми з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу у 2018–2020 рр. Проект передбачає проведення контрольованого лікування та соціальний супровід хворих на туберкульоз, що мають фактори ризику відриву від лікування.

У 2018 році в проекті брало участь 403 хворих на ТБ/МРТБ.

Основні досягнення проекту у 2018 році:

- ефективно завершили лікування ("вилікуваний", "лікування завершено") 197 хворих, з них 52 ХРТБ, 145 ТБ ;

- спільно з фтизіатричною службою області розроблено наказ та інструкції по проведенню контрольованого лікування через Відео-ДОТ;

- 121 хворому (30% від загальної кількості хворих, що перебували на супроводі) проведено 153 психологічних консультацій кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки Мельником А.П.

Основні причини звернень до психолога:

1. Психосоматичні (емоційні стани, пов’язані з оцінкою власного психосоматичного здоров’я).

2. Психосоціальні (емоційні стани, пов’язані з стигматизацією ТБ).

3. Психологічні (емоційні стани, пов’язані з депресією, поганим сном та ін.).

- видано 1369 продуктових наборів хворим на ТБ/ХРТБ ;

- забезпечено на постійній основі хворих проїзними квитками в м. Луцьку, тим самим мотивуючи їх до регулярного відвідування ДОТ кабінету, 20 хворим (5% від загальної кількості хворих, що перебували на супроводі) видано 75 проїзних квитків;

- 21 хворому (5,2% від загальної кількості хворих, що перебували на супроводі) було проведено 21 дороговартісне обстеження;

Напередодні, а також у Всесвітній день боротьби з туберкульозом міськрайонні організації Товариства проводитимуть ряд благодійних заходів, під час яких хворі на туберкульоз зможуть отримати допомогу у вигляді продуктів харчування, одягу, взуття, гігієнічних засобів, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хвороба королів", або Як подагра призводить до летального випадку

Надрукувати
мітки:
коментарів