Поділитись:

Збільшення рівня СО2 не сприяє росту рослин так, як вважалося раніше

Середа, 20 березня 2019, 06:53
Збільшення рівня СО2 не сприяє росту рослин так, як вважалося раніше

Зростання рівня вуглекислого газу спричиняє хаос у нашому кліматі. Однак, споживаючи CO2, рослини розвиваються. Вчені протягом довгого часу припускали, що підвищення рівня СО2 призводить до збільшення площі лугів, які вже охоплюють близько 33% землі нашої планети. Однак, нове дослідження з Університету Тасманії показало, що це не так.

Про це повідомляє інтернет-портал technology.org.

CO2 робить траву зеленішою – ця химерна ідея насправді вважалася науковим фактом. Зелені рослини споживають CO2, щоб виробляти енергію, яку вони потребують для росту. Водночас вони виробляють кисень, яким ми дихаємо. Іншими словами, чим більше рослин на землі, тим чистішим повітря ми дихаємо.

Проте, нове дослідження показало, що для процвітання лугів потрібно більше дощу в сприятливий період. Крім того, кількість дощу повинна бути достатньою, щоб стимулювати ріст. 


Раніше вчені підрахували, що територія, яку займають луги, ймовірно, на 20% збільшується завдяки ефекту CO2. З усім тим, недавнє дослідження показує, що вплив цього фактору ближче до 6%, а не 20, і це все через дощ.

Вчені проаналізували результати 19 різних експериментів щодо впливу вуглекислого газу та опадів на пасовищах Тасманії та Данії та виявили, що ріст стимулюється на ділянках, де йде найбільша кількість дощу навесні. Іншими словами, для того, щоб збільшення вуглекислого газу позитивно впливало на ріст лугів, дощ повинен йти в сприятливий
період і в достатній кількості. Вчені визначили, що природний дощовий цикл стане найважливішим обмежувальним фактором для росту, стимульованого СО2 в атмосфері. Крім того, якщо більшість дощів випадає не навесні, це може мати протилежний ефект.

Команда дослідників була здивована тим фактом, що рівень процвітання лугів відрізняється у різних місцях, хоча ефект CO2 приблизно

однаковий. Період випадіння дощів може дати пояснення цьому явищу.

Марк Ховенден, провідний автор дослідження, зазначив:

«Важливим є те, що результати цих фактичних експериментів, проведених по всьому світу показують, що відповідь однакова для всіх, попри великі відмінності в кліматі й місцевих умовах».

Погодні умови залежать від зміни клімату. Вчені переконані, що екстремальні погодні явища будуть частішими, а це може означати більше нерегулярних посух і нерегулярних сезонів дощів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через два-три роки в Криму не буде води і Путін почне наступ, – політтехнолог

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
18 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024