Поділитись:

Вибори в Україні: що треба, аби проголосувати не за пропискою (відео)

Вівторок, 19 березня 2019, 14:56

Серед українців є 5-7 мільйонів трудових мігрантів, а ще є студенти, туристи, далекобійників і просто тих, хто живе не за місцем реєстрації. Це щонайменше сьома частина від всіх виборців, і цілком реально, що ці голоси можуть стати визначальними на прийдешніх перегонах.

На президентських виборах дозволили тимчасово змінити місця голосування. Про це йдеться у сюжеті Фактів. 

Для початку треба перевірити, чи ви взагалі є у списку виборців. Для цього відкрийте свій кабінет на сайті Державного реєстру виборців. Якщо ваше прізвище там є, то у вас є і виборча адреса. Але кинути вибрчий бюлетень ви можете і в іншому місці. 

"Виборець може завчасно вибрати собі дільницю для голосування саме там, де він буде перебувати в день голосування. Таким виборцям треба звернутися до відділу ведення Державного реєстру вибороців або за своїм місцем реєстрації, або за тим місцем, де він буде в день голосування", – розповів керівник служби-розпорядника Державного реєстру виборців ЦВК. 

Тоді з паспортом треба прийти до органу ведення Державного реєстру, подати заяву, де вказати будь-яку дільницю, де б ви хотіли проголосувати. До заяви також треба буде додати будь-який підтверджувальний документ: довідку із місця роботи, квитки на літак тощо або договір про оренду житла. 

Якщо реєстрації у вас нема взагалі, то можна закріпитися за центром обліку безпритульних. Або ж написати заяву, аби вас таки внесли до списків. У разі відмови ви маєте право звернутися до суду, адже відсутність прописки не позбавляє людину права голосу. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів