Поділитись:

"Динамо" програло "Челсі" через гроші, – Сергій Фурса

Субота, 16 березня 2019, 22:13

Причина, через яку "Динамо" програло "Челсі" в другому матчі 1/8 фіналу Ліги Європи, – гроші.

Про це написав у Facebook економіст Сергій Фурса.

Зі слів Сергія Фурси, є одна причина поразки – гроші.

"Динамо" набагато бідніший, ніж "Челсі". А футбол нині – це бізнес-машина, і бідним тут не місце. Час любителів пройшов. Як будь-який вдалий стартап з України буде куплений компанією з Силіконової долини, так і будь-який хороший футболіст, який з'явився в Україні, полетить в багатший чемпіонат", – йдеться в дописі.

І якби не різниця в фінансах, вважає економіст, то все інше можна було б мінімізувати. І якщо не обігравати "Челсі" з рахунком 5-0, то, як мінімум, уникнути ганьби і битися майже на рівних.

На думку Сергія Фурси, є два методи виправити ситуацію – простий і складний. Але обидва ці шляхи лише будуть мінімізувати різницю між "Динамо" і "Челсі", а не зробить "Динамо" відразу краще. 

Перший шлях – традиційний, український. Олігархічний футбол. Ним користувалися українські команди до 2013 року. І іноді виходило.

"Спочатку завдяки Медведчуку і Ко клуб "Динамо-Київ" отримав шикарні пільги. Вони могли імпортувати нафтопродукти в Україну без мита. Уявляєте собі масштаби пільги, навіть для кволої економіки України кінця 90-х... Загалом гроші у команди були, і не тільки на шуби для іспанських арбітрів. А потім, коли пільги прикрили, на допомогу прийшов ПриватБанк, нехай панове Суркіси і змогли довести в найчесніших українських судах, що вони зовсім не пов'язані особи", – пояснив економіст.

Тож команда грала на рівних або майже на рівних з командами рівня "Челсі".

"А платили за все це українські платники податків. Причому платили за все, як завжди в таких випадках, не ефективно. Адже за суму пільг, яку отримував клуб "Динамо", можна було б "Челсі" купити і вкласти туди не менше Абрамовича. І не кажучи вже про те, скільки заплатили ми всі, платники податків, за порятунок ПриватБанку", – додав експерт.

Зі слів Сергія Фурси, український футбол став слабшим у порівнянні з 2013 роком через співвідношення статків українців зі списку Форбс до ВВП України.

"Зараз цей показник становить 11 %. А в 2013 році був 18 %. От і все", – зауважив він.

Другий шлях – довгий. Це шлях реформ, які повинні зробити Україну багатшою, що дозволить більше заробляти українським футбольним клубам. 

"Але цей шлях дуже довгий. Треба чесно сказати, що ще років 20 ніяких особливих зрушень. Багато структурних реформ. Потім інвестиції. Потім зростання доходів населення. Потім більше доходів футбольних клубів. І в результаті – хоч якась конкурентоспроможність.

Нудно. Зате чесно. Набагато приємніше просто повірити тому, хто обіцяє швидке рішення. Але ось біда. Такі рішення або не працюють, або коштують дуже дорого", – написав Сергій Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українки вибороли «бронзу» на чемпіонаті світу з біатлону

Надрукувати
мітки:
коментарів