Волинський ліцей перетворять на «демократичну школу» (фото)

Субота, 16 березня 2019, 20:25

У Княгининівському ліцеї презентували програму «Демократична школа».

Офіційна презентація для учителів, вихователів, учнів, батьків, громади відбулася 16 березня.

Представили програму тренери Андрій Мельник, учитель історії Луцької гімназії №21 ім. Михайла Кравчука, та Ірина Полєтуха, куратор Луцького молодіжного центру, департаменту сімʼї, молоді та спорту Луцької міської ради.

Після презентації-квізу ініціативна група ліцею працювала із тренерами над розумінням поняття «демократична школа», розрізненням трьох сфер демократичної діяльності школи (демократичне середовище, врядування; освіта для демократичного громадянства і освіта з прав людини (ОДГ/ОПЛ); співпраця з громадою). В ігровій формі кожен учасник, отримавши капелюх-невидимку, оцінив теперішню ситуацію школи і зазирнув на кілька років уперед, щоб спрогнозувати демократичні зміни.

Активну участь брали й учні. Вони озвучували найреальніші пропозиції змін, наприклад: 

  • створення відпочинкових зон для учнів;
  • залучення волонтерів – носіїв іноземних мов – до освітнього процесу;
  • практична профорієнтація;
  • неформальне проведення Дня знань і Останнього дзвоника;
  • більше часу для саморозвитку вчителя;
  • пʼятиденне навчання.

Під час наступних тренінгів шкільна команда попрацює з інструментом демократичного розвитку, визначиться зі сферами, у яких бажатиме змін, і складе план дій. 

Нагадаємо: демократична школа – це не ідеальна школа, а це процес взаємодії, мирного співіснування учителів, учнів, батьків і громади, виховання людських цінностей, активної життєвої та суспільної позиції, дотримання встановлених правил, знання прав і виконання своїх обовʼязків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Zero Waste School: серед переможців – шість волинських шкіл