Поділитись:

Вчені винайшли, як перетворювати водорості на пальне

П'ятниця, 15 березня 2019, 06:49
Вчені винайшли, як перетворювати водорості на пальне
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Експерти з біопального давно шукали більш економічно можливий спосіб перетворення водоростей на біологічне паливо для керування транспортними засобами, кораблями й навіть реактивними літаками. 

Дослідники з Університету штату Юта вважають, що знайшли відповідь. Вони розробили надзвичайно швидкий спосіб доставки екологічно чистого пального з водоростей у великих кількостях за допомогою спеціально розробленого реактивного змішувача.

Про це повідомляє інтернет-портал TECHNOLOGY.ORG

Всередині мікроорганізмів, що ростуть у ставках, озерах і річках, є ліпіди, які є молекулами жирних кислот, що містять нафту, яку можна добувати для дизельних двигунів. Це робить організми, такі як мікроводорості, привабливою формою біомаси, органічної речовини, яка може використовуватися як постійне джерело пального. Ці ліпіди також зустрічаються в багатьох інших одноклітинних організмах, таких як дріжджі, що використовуються для виготовлення сиру. Але проблема з використанням водоростей для біомаси завжди була в кількості енергії, яка потрібна для добування ліпідів або біопального з водоростей. За сучасними методами, потрібно більше енергії, щоб перетворити водорості на біопаливо, ніж кількість енергії, яку ви отримаєте з неї.

Зараз, щоб видобути багаті на нафту ліпіди з водоростей, вчені повинні спочатку викачати воду з водоростей для того, щоб отримати або суспензію, або сухий порошок з біомаси. Це найбільш енергомістка частина процесу. Цей осад потім змішують з розчинником, де ліпіди відокремлюють від біомаси. Те, що залишилося – це основа для виробництва біопального. Це пальне потім змішується з дизельним пальним для великих вантажних автомобілів, тракторів та інших великих дизельних машини. 

Команда хімічних інженерів з Університету штату Юта розробила новий вид реактивного змішувача, який витягує ліпіди з використанням набагато меншої кількості енергії, ніж старий метод видобутку, що є значним відкриттям, яке тепер наближає цю форму енергії до того, щоб стати реальною, економічно ефективною альтернативою пального. Новий змішувач витягує ліпіди за лічені секунди.

 «Ми знищили значний бар'єр для розвитку, щоб зробити виробництво біологічного палива більш ефективним та практичним», – зазначає співавтор Леонард Піз.

Ця технологія також може бути застосована не тільки для водоростей, а й для різних мікроорганізмів, таких як бактерії, гриби або будь-якого іншого пального, отриманого з мікробіологічних організмів.

Перевага водоростей полягає в тому, що їх можна вирощувати в ставках, каналах або спеціальних біореакторах, а потім збирати для отримання великої кількості пального. Вирощування водоростей в таких масових кількостях також може позитивно впливати на атмосферу внаслідок зменшення кількості вуглекислого газу в повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозок людини сам обирає, про що їй думати, – вчені

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
16 березня 2024