Поділитись:

Дороги почекають: міськрада виділила кошти на погашення кредиту «Луцьктепла»

Четвер, 14 березня 2019, 13:15
Дороги почекають: міськрада виділила кошти на погашення кредиту «Луцьктепла»

У Луцькій міській раді зменшили видатки на капітальний ремонт доріг у місті на 8 мільйонів 706 тисяч гривень. Ці кошти пішли на користь ДКП «Луцьктепло», аби там змогли заплатити частину кредиту Європейському банку реконструкції та розвитку.

Так, 14 березня, на постійній комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів заступник директора департаменту фінансів та бюджету Людмила Гаврилевська пояснила, що такі дії варто зробити, аби здійснити платежі зі сплати тіла кредитів.

«Справа у тому, що 15 березня наступає термін сплати кредиту. У разі якщо не буде здійснена проплата, то будуть досить суттєві штрафні санкції. За попередньою домовленістю «Луцьктепло» планувало, що частково сплатить самостійно, а частково ми допоможемо. Але виникла така ситуація, що на підприємстві немає коштів для проведення цієї сплати. Тому вирішено їм допомогти, адже Луцька міська рада є гарантом у виконанні цього кредитного договору», – пояснила Гаврилевська.

Депутат Луцькради Тарас Шляхтич поцікавився, чому ці кошти пропонують зняти саме з капітального ремонту доріг та чи вдасться згодом їх повернути, аби дороги все-таки відремонтувати.

Своєю чергою заступник директора департаменту фінансів уточнила, що ці видатки здійснюються з бюджету розвитку і в межах одного розпорядника. І на квітневій сесії очікується перевиконання бюджету міста, тож за підсумками першого кварталу, ймовірно, буде можливість ці кошти повернути.

Також Тарас Шляхтич поцікавився, чому частину коштів на погашення кредиту не можна було передбачити раніше і закласти у бюджет. На що йому відповіли, що на той час не було висновку Антимонопольного комітету і не було ухвалено програми щодо «Луцьктепла».

А що стосується сплати наступного траншу кредиту в сумі близько 20 мільйонів гривень та пропозиції запланування коштів на це одразу, Тарасу Шляхтичу відповіли, що коштів немає у програмі щодо «Луцьктепла».

Також, зі слів Людмили Гаврилевської, дії з перерозподілом коштів пов'язані і з заборгованістю містян перед ДКП «Луцьктепло». Нині заборгованість «Луцьктеплу» від населення становить 153,6 млн грн, заборгованість від підприємств – 10,8 млн грн, а держустанови боргують 2 млн грн.

Питання про перерозподіл видатків бюджету міста та рекомендацію виконкому Луцької міської ради підтримали 5 членів комісії.

На позачерговому засіданні виконкому, яке відбулося того ж дня, секретар Луцькради Григорій Пустовіт пояснив, що у зв’язку із проблемами на підприємстві, міськрада має виступити гарантом із цього кредиту і виконати зобов’язання. Він також запевнив, що гроші у сумі 8 мільйонів 706 тисяч планують повернути на ремонт доріг.

Тож після обговорень запропонований проект рішення члени виконкому підтримали.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Мерія підставляє "Луцьктепло" перед євробанком

Надрукувати
мітки:
коментарів