Поділитись:

За борги Луцький хлібокомбінат повернули Держрезерву

Четвер, 14 березня 2019, 14:20
За борги Луцький хлібокомбінат повернули Держрезерву

Луцький комбінат хлібопродуктів № 2 передали в управління Державного агентства резерву України. 

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Уряду на початку 2019 року, – повідомляється на сайті агентства.

Зі слів голови Держрезерву Вадима Мосійчука, Луцький КХП № 2 був одним з найбільших боржників Держрезерву з боргом у понад 319 млн грн.

«Аналізуючи ситуацію, що склалася, та суму, яку, зрештою, комбінат був нам винен, ми розглядали кілька варіантів її вирішення. Однак активи підприємства вдесятеро менші, аніж усі боргові зобов`язання комбінату. Тому, зважаючи на потенціал КХП за умови ефективного керівництва, було прийнято рішення звернутись до Уряду з проханням підпорядкувати Луцький комбінат Держрезерву. Власне, дане рішення Кабміну є підтвердженням того, що у підприємства дійсно є ще потенціал до відродження і Уряд вірить у наш план та наші сили», – зазначив голова Держрезерву.

До цього Луцький КХП №2 знаходився в оперативному управлінні Чортківського КХП Держрезерву на правах оренди. За цей час було відремонтовано дахи, запущено млин із переробки як пшениці, так і жита, посилена робота із клієнтами, погашені борги із заробітної плати, що дало можливість зберегти колектив комбінату.

У Волинській ОДА також позитивно оцінюють діяльність ДП «Чортківський КХП» та підтримали пропозицію про передачу «Луцького КХП №2» до Держрезерву.

«Головне завдання – відновити повноцінну роботу комбінату, повернути репутацію та довіру великих зернотрейдерів-зберігачів зерна до підприємства,  повернути виробничі потужності до активної роботи, адже на підприємстві є млин, що здатен переробляти пшеницю та жито на борошно», – наголосив Вадим Мосійчук.

Нагадаємо: з 1999 року до квітня 2013 року ДП «Луцький КХП №2» входив у систему Держрезерву. Однак у квітні 2013 року Кабмін без жодних обґрунтувань передав цілісні майнові комплекси восьми комбінатів хлібопродуктів України, серед яких і Луцький КХП №2,  до сфери управління Мінагрополітики.

На час передачі підприємства у підпорядкування МінАПК там на зберіганні знаходилось понад 1,5 тис. тонн пшениці 4 класу та майже 835 тонн пшениці 3 класу на загальну суму 10,4 млн грн. Під час перевірки Держрезерву у серпні 2017 року було встановлено факт незабезпечення збереження зерна, тож були подані позови до суду з вимогами повернення зернових та відшкодування штрафних санкцій. За цими фактами Луцька місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо службових осіб ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів №2», зокрема екс-директора Степана Москвича, запідозривши в  привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем. Згодом Степан Москвич заплатив більше двох з половиною мільйонів застави і отримав нічний домашній арешт.

Довідково:

ДП «Луцький КХП №2» знаходиться у с. Рованці Луцького району Волинської обл. Комбінат введено в експлуатацію у 1984р . Основними напрямки діяльності є приймання, сушіння, очищення, зберігання та відвантаження зерна пшениці та жита (є досвід зберігання ріпаку), а також виробництво борошна пшеничного вищого, першого та другого сортів, борошна житнього сіяного, обдирного, крупи манної, висівок. Виробничі потужності комбінату: елеватор  місткість 72 000 тонн, сушка ДСП-32 – 768 тонн на добу, максимальна пропускна спроможність: приймання тонн зерна на добу – 2 400 тонн, відвантаження тонн продукції за добу - 1 000 тонн. Цех з виробництва борошна –375 тонн/добу готової продукції. Розфасовка готової продукції (2кг, 5кг, 10кг, 50кг).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд залишив під арештом бізнес Степана Москвича

Надрукувати
мітки:
коментарів