Поділитись:

Чому в Україні низькі зарплати: назвали причину

Четвер, 14 березня 2019, 10:15
Чому в Україні низькі зарплати: назвали причину

Україна не зможе наздогнати країни Євросоюзу за рівнем зарплат до того часу, поки повністю не відмовиться від сировинної моделі економіки.

Про це заявив в ефірі і ObozTV виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. На його думку, в нинішніх умовах українці "об'єктивно не можуть бути багатими", – пише "Обозреватель". 

Економіст навів цифри мінімальних зарплат у різних країнах:

"Найменша в ЄС мінімальна зарплата в Болгарії – 280 євро. Східноєвропейські країни – Словаччина, Угорщина, Польща, Литва Латвія, Естонія – мають мінімальну зарплату 400-500 євро. У Німеччині, Франції, Італії – 1500-1700 євро... Мінімальна зарплата 132 євро для України – взагалі не актуально".

"Це є яскравим показником і поясненням того, чому ми маємо 9 млн трудових мігрантів, з них мінімум 7 млн в Євросоюзі. Різниця в оплаті праці настільки істотна, що навіть величезне бажання збільшити мінімальну зарплату в Україні на 10-15% нічого принципово не дасть", – підкреслив він.

Пендзин зазначив, що мінімальна зарплата не виникає сама по собі – вона є відповіддю бізнесу на економічну ситуацію в країні.

"Зарплата виплачується бізнесом найманому працівнику, виходячи з фактичного рівня собівартості тієї або іншої продукції, яка виробляється. Якщо ви – сировинний придаток інших країн, ви не можете бути багатими і об'єктивно платите маленьку зарплату. Дуже проста логіка – в сировині дуже низький рівень доданої вартості, яка і визначає зарплату. Якщо ви експортуєте в інші країни напівфабрикати, сировину, зерно, а звідти завозите готову продукцію з високою доданою вартістю, ви залишаєте все багатство в країнах, де ця продукція виробляється", – пояснив він. 

На думку експерта, Україна повинна провести структурні економічні реформи: "Це зміна парадигми з сировинної на виробництво кінцевого продукту. Ми повинні не споживати імпорт – холодильники, телевізори, які завозять з-за кордону – ми повинні споживати те, що виробляють в нашій країні. Поки цього не буде, у нас буде слабка економіка і, як наслідок, низькі зарплати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів