Поділитись:

Безпілотні автомобілі – небезпечні: водій стає лінивим

Середа, 13 березня 2019, 06:57
Безпілотні автомобілі – небезпечні: водій стає лінивим

Автономні автомобілі стають все більш поширеними, але вони досі вимагають від водіїв вміння реагувати на небезпеку, яка не визначається їхньою автоматизованою системою.

Як повідомляє інтернет-портал technology.org, нове дослідження з Університету Райса і Техаського технічного університету показало, що водії часто не можуть виявити ризики, проігноровані автономними транспортними засобами. Більше того, чим довше водії знаходяться "за кермом", тим гірша ситуація.

Дослідники вивчили поведінку 60 ліцензованих водіїв, що керують симулятором автономного автомобіля. Учасників попередили, що через автоматизацію не потрібно управляти кермом, гальмовою педаллю або педаллю газу. Їм було доручено стежити за транспортними засобами, які могли спричинити небезпечні ситуації, не виявлені автономними транспортними засобами. 

Точність водіїв знизилася від 7 до 21 відсотків у порівнянні з 40-хвилинним моделюванням. Навіть у перші 10 хвилин рівень успіху був, у кращому випадку, близько 88 відсотків, що свідчить про те, що всі водії не звернули увагу хоча б на деякі ризики.

Так чому ж це сталося? Пат Делюсія, професор психологічних наук і співавтор дослідження, зазначила, що одна причина полягає в тому, що люди звикають до автомобіля, яким керують і стають самовпевненими. 

"Суть у тому, що до автоматизованих систем водіння, повністю надійних та готових оперативно діяти у всіх ситуаціях, водій повинен залишатися пильним та бути готовий взяти керування на себе", – зазначив Ерік Грінлі, доцент кафедри психологічних наук у Техаському університеті. 

Дослідники сподіваються, що ця робота збільшить обсяги досліджень щодо безпеки безпілотних автомобілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автомобілі Tesla відлякуватимуть грабіжників музикою Баха
 

Надрукувати
мітки:
коментарів