Поділитись:

Науковці дослідили, скільки важить Чумацький Шлях

Неділя, 10 березня 2019, 06:47

Ми не можемо розмістити весь Чумацький шлях  у масштабі, але астрономи змогли створити одне з найточніших вимірів маси нашої галактики, використовуючи космічний телескоп Хаббл і супутник Гайя Європейського космічного агентства.

Про це розповідає technology.org.

Чумацький шлях важить близько 1,5 трильйонів сонячних мас (одна сонячна маса – маса нашого Сонця), згідно з останніми вимірами. Тільки невеликий відсоток від цього приписується приблизно 200 мільярдам зірок у Чумацькому Шляху та містить 4-мільйонну надмасивну чорну діру сонячної маси. Більша частина маси замкнута в темній матерії, невидимій і таємничій речовині, яка діє, як риштування по всьому Всесвіту і зберігає зірки у своїх галактиках.

Більш ранні дослідження, проведені за кілька десятиліть, використовували різні методи спостережень, які давали оцінки маси нашої галактики в межах від 500 до 3 трлн.

"Ми хочемо точно знати масу Чумацького Шляху, щоб ми могли поставити його в космологічний контекст і порівняти його з моделюванням галактик у всесвіті, що розвивається", – сказав Роланд ван дер Марел з Наукового інституту космічного телескопа (STScI) в Балтиморі, штат Меріленд.

"Незнання точної маси Чумацького Шляху є проблемою для багатьох космологічних питань".

Найлегші галактики складають близько мільярда сонячних мас, а найважчі – 30 трильйонів, або 30 тисяч разів більш масивні. Маса Чумацького Шляху 1,5 трлн. Сонячних мас є досить нормальною для галактики її яскравості.

Астрономи використовували Хаббла і Гею для вимірювання тривимірного руху кулястих зірних скупчень – ізольованих сферичних островів, кожна з яких містила сотні тисяч зірок, кожен з яких обертається по центру нашої галактики.

Хоча ми не бачимо цього, темна матерія є панівною формою  у Всесвіті, і її можна зважити через її вплив на видимі об'єкти, такі як кульові скупчення. Чим більше масивна галактика, тим швидше її кульові скупчення рухаються під тягою гравітації. Більшість попередніх вимірювань проходили вздовж лінії зору до кулястих скупчень, тому астрономи знають швидкість, з якою глобулярне скупчення наближається або відступає від Землі. Однак Хаббл і Гайя записують боковий рух глобулярних кластерів, з яких можна розрахувати більш надійну швидкість (і, отже, гравітаційне прискорення).

Спостереження Хаббла і Геї є взаємодоповнюючими. Гайя була розроблена виключно для створення точної тривимірної карти астрономічних об'єктів у всьому Чумацькому Шляху та відстеження їхніх рухів. Хаббл має менше поле зору, але він може вимірювати слабкіші зірки і, отже, досягати більш віддалених кластерів. Нове дослідження збільшило вимірювання Геї для 34 глобулярних кластерів до 65 000 світлових років, з вимірами Хаббла 12 кластерів до 130 000 світлових років, отриманих з зображень, знятих протягом 10 років.

"Ми знаємо з космологічного моделювання, як має виглядати розподіл маси в галактиках, так що ми можемо розрахувати, наскільки точною є ця екстраполяція для Чумацького Шляху", – сказала Лаура Уоткінс з Європейської Південної Обсерваторії в Гарчіні, Німеччина, провідний автор дослідження Хаббла і Геї, які будуть опубліковані в The Astrophysical Journal.

Ці розрахунки, засновані на точних вимірюваннях Геї та Хаббла, дозволили дослідникам визначити масу всього Чумацького Шляху.

Міжнародна команда астрономів у цьому дослідженні – Лаура Уоткінс (Європейська південна обсерваторія, Гарчінг, Німеччина), Роланд ван дер Марел (Науковий інститут космічного телескопа і Університетський центр університету Джона Хопкінса для астрофізичних наук, Балтимор, Меріленд), Сангмо Тоні Сон (Космос) Телескоп наукового інституту, Балтимор, штат Меріленд, і Н. Він Іванс (Кембриджський університет, Кембридж, Великобританія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці зараз не літають у космос

Надрукувати
мітки:
коментарів