Поділитись:

Морква стала помаранчевою через боротьбу за голландську незалежність

Неділя, 10 березня 2019, 01:24
Морква стала помаранчевою через  боротьбу за голландську незалежність

Морква не завжди була помаранчевою...

Цікавий факт: від початків морква була фіолетовою, жовтою та білою. Це овоч відомий людству з давніх часів. На храмових малюнках в єгипетському Луксорі, які датуються другим тисячоліттям до нашої ери, зображені фіолетові коренеплоди.

Про це розповідає на своїй сторінці в Facebook Roman Komyza.

Перші культурні висадки фіолетової та жовтої моркви, згідно з достовірними джерелами, з'явилися в Х століття в Афганістані й Персії. У цей же ж час в Ірані та на півночі Аравійського півострова з'явилася морква червоного кольору. В XI столітті жовта, червона і фіолетова морква вирощувалися в Сирії та інших північноафриканських районах. Через Близький Схід і країни Африки в XII столітті морква східного типу потрапила в мавританську Іспанію.

У XIV–XV століттях червона, жовта і біла морква починає культивуватися в Німеччині, Франції, Англії та Нідерландах. І тільки приблизно в XVI-XVII століттях голландські фермери вивели новий сорт помаранчевого кольору. У процесі селекції морква стала більшої та соковитішою. Вона втратила частину ефірних олій, але набула інших корисних властивостей, що залежать від її кольору та інтенсивності.

Також існує й політична "легенда" походження помаранчевої моркви. Так, наприклад, за однією з версій, це дивне бажання змінити колір овочу було викликане тим, що династичний колір Орансько-Насаурської династії також помаранчевий. Таким чином, можливо, морква стала такого кольору, якого вона звична для нас, через політичні мотиви, оскільки цей колір уособлював боротьбу за голландську незалежність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виростили справжні дитячі мізки

Надрукувати
мітки:
коментарів