Поділитись:

Від сьогодні в Ковелі зросли тарифи на послуги ЖЕКів (відео)

Субота, 09 березня 2019, 23:26
Від сьогодні в Ковелі зросли тарифи на послуги ЖЕКів (відео)

Виконком Ковельської міської ради  збільшив плату за утримання будинків і споруд, прибудинкових територій, вивіз побутових відходів, технічне обслуговування та ремонт ліфтів.

Про це розповідає Суспільне.

Віктор Солов’янчук, начальник ремонтно житлово-комунального підприємства №1 пояснив необхідність коригування тарифів на послуги: 

«До 70 відсотків складової тарифу — це  заробітна плата працівників. Все інше — паливно-мастильні матеріали та інші витрати. На нашому підприємстві працює 115 людей. З них — 85 отримують мінімальну заробітну плату. З 1 січня вона зросла на 450 гривень, і їх ми змушені платити нашим працівникам. Це обов’язкова вимога, за недотримання якої передбачено штрафні санкції.»

Питання тарифів розглянули на виїзному засіданні виконкому Ковельської міської ради.  Комунальники, присутні на засіданні, розповіли:  послуги з утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій для них є збитковими. Називались і конкретні суми збитків:  107 тисяч гривень — для РЖКП №-1 і 225 тисяч — для РЖКП №-2.

«Ми порядок формування тарифів не змінюємо. Це йде коригування складових тарифу», – каже Солов’янчук.

«Для коригування тарифів потрібно знати калькуляцію витрат по кожній його складовій», – каже пенсіонер, мешканець багатоквартирного будинку по вулиці Сагайдачного Юрій Олексюк. Розповідає, що тривалий час листується з комунальниками, але й донині не бачив такої калькуляції.

«Говорити далі про тарифи, коли керівники підприємств не розуміють, що таке калькуляція витрат – складно. Щоб побачити, як все змінюється, я попросив надати мені калькуляцію витрат по кожній складовій тарифу, який діє сьогодні і на тариф, який діяв вчора. Щоб побачити, як змінилася заробітна плата адміністративного персоналу, як змінилася заробітна плата прибиральниці, яка частка матеріалів, пального і так далі.?», – розповідає пенсіонер.

Мешканці багатоквартирних будинків нарікають на якість наданих ЖЕКами послуг, однак, власники квартир самі мають право та зобов’язані  контролювати роботу комунальників. 

«По новому законодавству управитель зобов’язаний погодити – не в нас, а у вас, у власників квартир, кошторис витрат, пов’язаний з утриманням будинку.Після такого погодження, управитель наприкінці року знову зобов’язаний до вас прийти і прозвітувати: що зроблено, скільки грошей потрачено і так далі», – каже заступник Ковельського міського голови Андрій Товстига.

Свої думки щодо діяльності ЖЕКів висловили представники громадськості, депутати міської ради. За підсумками дискусії члени виконкому  проголосували «за» коригування тарифів на послуги житлово-комунальних підприємств. Для власників квартир їхня вартість зросте від 3-х до 9-ти відсотків – в залежності від кількості послуг, площі та інших чинників.

Нові тарифи у Ковелі чинні від 9 березня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи маніпулюють політики, говорячи про низькі тарифи на газ

Надрукувати
мітки:
коментарів