Поділитись:

Розумний та безпечний будинок? Розкажіть про це хакерам!

П'ятниця, 08 березня 2019, 07:12

Вчені заявили, що дім, який має в собі ці дві риси – просто неможливий. Все тепер повинне бути розумним – смартфони, смарт-телевізори, розумні холодильники, розумні туалети – все. Все більше і більше людей залишають свою особисту безпеку в руках розумних пристроїв. Це рішення – не дуже розумне, адже згідно з новим дослідженням  Единбурзького університету, система розумного будинку фактично небезпечна, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Якщо у вашому будинку є камера, підключена до Wi-Fi, до неї можна підключитися без вашого дозволу. І це ще не все.  Вас постійно прослуховують тисячі мікрофонів.  Якщо ця інформація опиниться у поганих руках, ваші паролі та багато іншої конфіденційної інформації можуть бути вкрадені.  Ви сподіваєтеся, що виробники розумних домашніх пристроїв знають, що вони роблять, і ви практично переконані, що неможливо порушити вашу конфіденційність через цей продукт, але вчені – іншої думки. Вони виявили багато недоліків у проектуванні систем домашньої автоматизації.

Belkin WeMo є однією з найпопулярніших екосистем розумного будинку. Насправді вона настільки популярна, що виробники цих пристроїв мають достатньо коштів на розробку безпечної системи. І, все ж, вчені виявили, що їхні продукти мають недоліки, які дозволяють злодіям красти паролі або іншу конфіденційну інформацію. Якщо хакери отримають контроль над деякими з цих пристроїв – це може викликати великі труднощі у сім'ї.

Спосіб, за яким смарт-пристрої підключаються до мережі Wi-Fi, дослідники вважають найбільшим недоліком. І це ще не все. Вчені змогли створити фейкові пристрої, які можуть втручатись у роботу розумних будинків, а це, в свою чергу, відкриває доступ до конфіденційної інформації. Вони можуть стати цінним інструментом у складних фішингових атаках.

Звичайно, це дослідження не було б таким корисним, якби вчені не мали чіткого плану, як уникнути цього. Тому науковці запропонували декілька шляхів, які допоможуть попередити такі інформаційні атаки.

Доктор Павло Патрас, один з авторів дослідження, наголосив: "Системи розумного будинку та багато переваг, які вони пропонують, користуються популярністю у споживачів. Було б добре, якби вони були розроблені з урахуванням безпеки".

У наших будинках буде все більше і більше розумних пристроїв. І вони справді корисні, адже допомагають нам організовувати, стежити за нашими будинками, піклуватися про щоденні речі. Проте, потрібно пам’ятати, що вони також можуть стати корисними і для інформаційних злодіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіберполіція створила сервіс для створення надійних паролів

Надрукувати
мітки:
коментарів