Поділитись:

Мешканця Підгайців оштрафують на 12 тисяч гривень за стихійне сміттєзвалище (відео)

Середа, 06 березня 2019, 05:26

Мешканець села Підгайці Луцького району Дмитро Мельник, який скидав сміття на заплаву річки Стир, може заплатити до 12 тисяч  гривень штрафу.

Про це розповів голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк. Через неправомірні дії чоловіка на околиці села утворилось стихійне сміттєзвалище, – повідомляє Суспільне.

Колись тут видобували пісок, а тепер місцеві звозять сюди сміття, розповідає Володимир Гнатюк. Чоловік показав відео, яке відзняв три дні тому. На ньому видно, як мешканець Підгаєць Дмитро Мельник з трактора скинув сміття.

«Відзняв це відео і розмістив у Фейсбук. Реакці була миттєва, реакція-вибух, люди почали поширювати. Я думаю, місцева влада відреагує, бо це таке не може бути. Це екологічне лихо може бути. Усе в річку піде, бо весна, вода піднімається і все піде на місто, – ділиться Володимир Гнатюк»

Несанкціоноване сміттєзвалище знаходиться за 200 метрів від житлових будинків. У одному з них живе Олексій Демчук. Він каже: заключив договір із сільрадою на вивіз сміття. Платить 12 гривень з людини за місяць.

«Люди не хочуть везти у те Брище, економлять солярку, економлять на грошах. А за усіма бігати, сваритися? Я вже не знаю, скільки я тут бігав і сварився! Чого тут тільки немає! Це ми лише поверхнево бачимо, а скільки ще загорнуто, – каже чоловік»

Микола Сивий розповів, що минулого року у квітні написали звернення у сільську раду, що стихійне сміттєзвалище прибрали. Під ним підписалося 15 людей.

«Я вам не скажу, як тоді відреагували бо сміття постійно. Ми його загортаємо грейдером, технікою. Ми усе робимо для того, щоб сміття не було. У нас є автомобіль, що вивозить сміття. До речі, за днів 20 ми купуємо ще один автомобіль, – розповідає голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк»

Також додає, що важко покарати порушників: «Буває, що телефонують: «Мій сусід везе сміття». Кажу: «Напишіть заяву». «Ні, не буду, бо то мій сусід». Сільський голова має бути кругом крайнім.  У цьому випадку, якщо є відео, то все ж видно, ми одразу вирахували, хто то є.»

Буде створено адмінкомісію, яка зобов’яже Дмитра Мельника, що вивіз сміття, прибрати. Сума штрафу, яку чоловік заплатить, залежатиме від масштабів забруднення: «Якщо брати по законодавству, на скільки я знаю, то береться від плями забруднення і там є розрахунок. Штраф може бути від 12 тисяч і більше, – каже голова Підгайцівської ОТГ»

Зі слів начальника відділу управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ольги Грицай в області діє 471 сміттєзвалище та 11 полігонів. З них 102 сміттєзвалища мають паспорти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучан покарали за будівельне сміття під вікнами (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів